Zadarska policija jučer je dobila 38 dojava o kršenju mjera o samoizolaciji. Na zadarskom području potvrđena su tri kršenja tih mjera, prezentirala je jutros glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

- Policijski službenici prate odredbe o ograničavanju okupljanja i rada trgovina te su na zadarskom području utvrđena tri takva kršenja u ugostiteljskim objektima, jedno za autoškolu i jedno za automat klub, rekla je Grbin.

Upozorila je posebice starije osobe da obrate pozornost ako im u domove budu dolazile osobe koje se predstavljaju kao djelatnici Crvenog križa.

- Do nas su došle informacije o osobama koji se tako predstavljaju i dolaze u stanove starijih osoba. Pozivamo sve koji imaju bilo kakve sumnje da nazovu policiji i to nam prijave, rekla je Grbin.

Policija je zaprimila i nekoliko dojava o uočavanju sumnjivih osoba koje dolaze građanima na vrata stana predstavljajući se kao djelatnici civilne zaštite.

Prema prikupljenim informacijama počinitelji, muške i ženske osobe, nose zaštitne maske i plava odijela, lažno se predstavljaju kao djelatnici civilne zaštite koji prikupljaju podatke o osobama na adresi. Kao kod svih prijevara ovakve vrste, nakon što uđu u stan ili kuću, počinitelji iskorištavaju povjerenje građana i dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana i otuđuju predmete veće vrijednosti.

Radi se o prevarantima, a kako bi se zaštitili policija vam savjetuje:

• Pripazite koga puštate u svoj dom!

• U slučaju nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi!

• Vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz "špijunku" ili korištenjem sigurnosnog lanca!

• Ne ustupajte osobne podatke jer je njihovo prikupljanje protuzakonito i cilj mu je zlouporaba!

• Ako je nepozvana osoba uporna u nakani ulaženja u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju na broj 192 ili susjede!

• Dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama!

• Pomozite svojim starijim susjedima, pripazite ih! Oni su najčešće mete tzv. prijevara na kućnom pragu! Upoznajte ih s ovom obavijesti!

Informacija o pojavi ovog modusa prijevare odmah je proslijeđena operativnom sastavu, odnosno svim policijskim službenicima na terenu u Republici Hrvatskoj.