Dr. Boris Dželalija još je prošle godine polako izlazio iz liječničke kolotečine i većinu svoji snaga usmjeravao prema edukaciji studenata Sveučilišta u Zadru, na kojem je postao predavač, te mladih liječnika koji su tek ulazili u svijet infektologije i epidemiologije. Trebao je to biti jedan miran suton karijere, a onda se na Dalekom Istoku pojavio koronavirus, odnosno bolest COVID-19, koja je u kratkom vremenu paralizirala cijele gradove. Odmah je javnost počela konzultirati iskusne zadarske stručnjake, dr. Dželalija održao je i nekoliko javnih predavanja upozoravajući na probleme ako se virus pokaže pandemijskim, no malo je tko vjerovao da će se naći u situaciji da će njegovo iskustvo opet biti neophodno u bolnici. Virus se proširio Europom, stigao i u Zadar, pa je ravnatelj zadarske bolnice dr. Željko Čulina okrenuo poznati broj.

- Situacija u bolnici je dosta dobra, tu su četiri infektologa a ja sam se vratio kako bih pomogao nekim savjetom, iskustvom. Od ponedjeljka ću početi i s konzilijarnim radom, kaže dr. Dželalija, koji će tako ojačati zadarski tim za borbu protiv najvećeg neprijatelja današnjeg svijeta.

Od svih mogućih scenarija točnim se pokazao onaj najgori - virus je pokazao pandemijski potencijal, ne bira određene zemlje ili klime već zahvaća cijeli svijet.

- To je bilo teško očekivati jer su slični koronavirusi popt SARS-a ili MERS-a uspješno obuzdani. Ovaj koronavirus je novi, njegova narav još uvijek je nepoznata, u smislu širenja i očitovanja same bolesti. Mi kao zdravstveni djelatnici moramo postići to da upravljamo njime, a ne da on upravlja nama i tu stvarno mogu pohvaliti dr. Alemku Markotić, koja je s razlogom najistaknutiji hrvatski infektolog, ističe Dželalija.

Kako se virus širi interhumano i dobro se prilagodio čovjeku nemoguće ga je zaustaviti, ali ga treba usporiti kako se ne bi preopteretio zdravstveni sustav.

- Moja prva procjena bila je da će epidemija trajati slično kao i gripa, od 8 do 12 tjedana i pri tom stavu i dalje ostajem. Da ne provodimo ove mjere, ona također ne bi puno duže trajala, ali bi bila s poraznim rezultatima.

U ponedjeljak ili utorak zadarski Zavod za javno zdravstvo započet će s testiranjem na koronavirus, što će olakšati i ubrzati put do dijagnoze.

- Sada dosta vremena gubimo na transport, a nakon početka rada u Zadru trebat će nam 2 do 4 sata za nalaz. To ne znači da će se testirati svi redom. Ne radi se o novcu, nego o prioritetima jer testiranjem izlažemo riziku i zdravstvene djelatnike. Moramo pitati: treba li to meni?, umjesto: ja to hoću! Struka će odrediti.

Dr. Dželalija je kao liječnik na prvoj crti obrane u Domovinskom ratu svjedočio teškim događajima, pa je najpozvaniji za komentar tvrdnje da se borba s koronavirusom može usporediti s onom u ratu kojega smo prošli.

- Nije to kao rat, možete izaći vani, voditi praktički normalan život, ali je sličnost u tome što moramo slušati tijelo koje će zapovijedati. Virus je neprijatelj koji će nestati i u kojem poraz nije opcija, dok je u ratu, pogotovo u početku, bilo dosta neizvjesnosti. Slijedimo upute, budimo oprezni i iziđimo iz ovoga sa što manje štete.