Gradonačelnik Branko Dukić  službeno je 18. ožujka donio odluku o osnivanju Stožera civilne zaštite te je načelnikom odredio svog zamjenika Antu Babića, koji je i prije bio nominalno načelnik civilne zaštite. Istom odlukom Gradonačelnika koja je objavljena 20. ožujka, Željko Šoša kao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe, imenovan je zamjenikom načelnika Babića.

Stožer je, što smo slučajno doznali, počeo djelovati i prije te formalne odluke te se sastaje svako jutro u Gradskoj vijećnici. Stožer je stručno, operativno i koordinativno tijelo za provođenje mjera i aktivnosti civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama, navodi se u obrazloženju te odluke. Tko su ostali članovi gradskog stožera, uz Babića i Šošu, navodi se u istoj odluci, koja je kako su kasnije intervenirali iz gradske uprave rekativiranje već postojeće odluke od prije dvije godine. Nova je donesena zbog eventualne izmjene imena i funkcija.

Ostali članovi stožera su:

3. IVICA STARČEVIĆ, samostalni nadzornik u Službi civilne zaštite Zadar, Područnog ureda civilne zaštite Split, Ravnateljstva civilne zaštute, Ministarstva unutarnjih poslova RH - član

4. SANDRA POLJAK JURINČIĆ, voditeljica Operativno komunikacijskog centra Policijske uprave zadarske - članica

5. ŠIME SORIĆ, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanica Zadar - član

6. BORE GALAC, ravnatelj Društva Crvenog križa Zadarske županije - član

7. EDI KARUC, zamjenik ravnatelja Opće Bolnice Zadar - član

8. MARIO PEŠUT, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo - član

9. ROBERTINO DUJELA, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša - član

10. DARKO KASAP, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo - član

11. TOMISLAV KORONA, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom -član

12. IVICA KATIĆ, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i obrtništvo - član

U izvanrednom stanju koje službeno nije proglašeno, ali je na snazi, gradonačelnik Zadra obratio se priopćenjima, te na sjednici Gradskog vijeća. S građanima komunicira preko svog Facebook profila.