Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković objavio je kako će izgledati fazno popuštanje mjera u Hrvatskoj, za koje se dosad znalo samo da će se ublažavati u 3 faze: 27. travnja, 4. svibnja i 11. svibnja.

U prvoj će se fazi, u ponedjeljak 27. travnja, omogućiti rad onima koji obavljaju djelatnost trgovine izvan trgovačkih centara. Također će se omogućiti rad svima koji obavljaju uslužne djelatnosti osim onih koje zahtijevaju blizak međusobni kontakt (krojači, turističke agencije...). Uvode se javne gradske, prigradske i brzobrodske linije, omogućuje se rad knjižnica, muzeja, knjižara, antikvarijata... Dozvoljeni će biti i treninzi sportaša u I. i II. stupnju natjecanja te provedbe državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Druga faza popuštanja mjera u Hrvatskoj će krenuti 4. svibnja, a tog datuma ističe cijeli niz mjera koje su produžene proteklog vikenda. Omogućit će se rad javnog i privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu te svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti koje zahtijevaju bliski kontakt s klijentima (frizeri, pedikeri, kozmetičari...) uz posebne, stroge epidemiološke mjere.

Od 11. svibnja omogućuju se okupljanja do deset osoba, rad trgovačkih centara, predškolskih ustanova, razredne nastave od 1.-4. razreda i rad s djecom s teškoćama koji imaju pomoćnika u nastavi. Moći će se održavati i laboratorijske vježbe. Uvode se među županijske i zračne linije. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata na terasama te onih u smještajnim kapacitetima za korisnike smještaja. U toj će se fazi proširiti uvjeti za e-Propusnice te otvoriti nacionalni parkovi i parkovi prirode. 

Nastavlja se zabrana javnih okupljanja, sa izuzetkom vjerskih koja će se moći održavati od 2. svibnja.

- Bili smo uvijek korak ispred, a ove se odluke temelje na povjerenju prema građanima. Pokazali da nam je prioritet zaštita života i zdravlja. Mjerama smo omogućili zadržavanje radnih mjesta. Već od idućeg tjedna mnogi će reaktivirati svoje djelatnosti, zaključio je premijer Andrej Plenković.