Gradski vijećnik Mate Lukić demantirao je navode iz anonimnog pisma u kojemu ga se proziva da samovoljno provodi racije djelujući kao član Stožera civilne zaštite Grada Zadra. Stožer djeluje 40 dana i sastavljen je od dragovoljaca koji su se javili za mobilizaciju. Oko 80% postrojbe čine djelatnici gradskih poduzeća i iskusni pripadnici HGSS-a.

- Mobilizaciju sam potpisao prvi dan kad sam zaključio da nam slijedi jedan teži period i iz solidarnosti se odrekao tih političkih naknada u nikakvoj želji politiziranja. Smatram da svatko tko je mlad i sposoban treba pokušati pridonijeti određenoj nedaći koja nas snađe sve skupa, kakvog god zanimanja bio. Civilna zaštita je tu da služi na ispomoći MUP-u, komunalnim redarima i svim ostalim službama kojima je potrebno, kaže Lukić, koji je voditelj Stožera, ali su iznad njega zapovjednik i načelnik Stožera, kojima se svakodnevno šalju izvještaji.

Pripadnici Stožera, ističe, rade u karantenama, bili su na punktovima i svakodnevno ih je 18 u ophodnjama. Smjene traju po 8 sati, dobro su opremljeni ali bez ikakve koristi od prvog dana riskiraju zdravlje sebe i svojih obitelji. Zbog toga je razočaran navodima koji kolaju u anonimnim pismima.

- Civilna zaštita je tog jutra bila ispomoć ostalim službama na Tržnici, koje su radile svoj posao. Nitko nije kažnjen, a u ostalo nisam upućen jer to nije moj posao. Jedan dio je nas došao direktno iz noćne smjene a naša uloga je tu sporedna. Ne postoji nitko tko se požalio na pristojnost i rad pripadnika CZ-a u kontaktu su s velikim brojem građana. Što se tiče mog posla, ja sam djelatnik Javne ustanove Natura Jadera. Sjedište je na Poluotoku a često smo na terenu od Dugog otoka do Srba. Radno vrijeme se zna i produžiti ovisno o trajektnim linijama jer je Saharun od naših lokaliteta s najviše zbivanja, pa je potreban i češći nadzor.

Trenutno sam na prekidu rada, pa sam se mogao baviti drugim stvarima za sebe i obitelj, a ne natovariti si masu obveza na glavu. Ni ja ni drugi članovi CZ-a ne očekujemo nikakvo hvala niti tražimo nešto. Tu smo dobrovoljno i to je naš izbor. Građani su jako svjesni i odgovorni i oni su najzaslužniji što mjere popuštaju a to nama daje još više posla. Nadam se da će se spasiti dio sezone i da ćemo svi zajedno izaći iz ovog kao pobjednici, zaključuje Lukić.