Današnja nedjelja po mnogočemu je posebna. Crkve su širom otvorile vrata za mise na kojima uz epidemiološke mjere mogu biti i vjernici, dok su trgovine zatvorene. Sve, pa čak i pijaca na otvorenom, dok se građani mogu samo opskrbiti kruhom i pekarskim proizvodima. Takav propis donio je Nacionalni stožer za borbu protiv epidemije koronavirusom.

Nije ni čudo da se na trafikama Tiska, koje istina, prodaju sve i svašta, mogu kupiti i riblje konzerve. I to, kažu prodavačice, jeftinije nego u trgovini Konzuma.

Bilo kako bilo, trgovci su doživjeli slobodnu nedjelju. Ne svi, dežurni su bili oni u pekarnicama i trafikama. Ovog tjedna su imali čak i dva slobodna dana - u petak se nije radilo za praznik rada. Opet se nisu svi prodavači odmarali, ali velika većina građana nije kupovala.

Sudeći prema prizorima iz dvije zadarske crkve, nije bilo gužve niti na misama koje su dopuštene po posebnim uvjetima.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je 1. svibnja Odredbe i preporuke svećenicima, župnim uredima i samostanima u Zadarskoj nadbiskupiji za specifične mjere koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) dan ranije. Među ostalim se propisuje da se vrata crkve drže otvorenima da ih vjernici ne moraju dodirivati pri ulasku i izlasku iz crkve i neka se kod ulaska u crkvu omogući vjernicima dezinficiranje ruku.

Koji je smisao današnjeg dana: odmor, strah ili nešto treće, a kakve će biti posljedice, odgovori će se znati već do iduće nedjelje.