Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite izvijestio javnost o 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom i tri smrtna ishoda, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović iznio je novosti o trećoj fazi popuštanja mjera.

Umjesto planiranog povećanja s 5 na 10 osoba, od ponedjeljka se dozvoljava okupljanje do 40 osoba.

- Od 18. svibnja donijet će se i odluka o popuštanju mjera za organiziranje kulturnih programa i manifestacija na zatvorenim i otvorenim prostorima, dok će se rad teretana, fitness i sportskih centara dozvoliti od 13. svibnja. Bazeni će se otvoriti 18. svibnja, izvijestio je Božinović.

Očekivano, izvan snage se stavlja odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, čime se ukidaju propusnice. Izuzetak je Brač kao novo žarište koronavirusa u Hrvatskoj. S obzirom na ponovnu uspostavu međugradskog prometa putnika, sutra se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori.

- U slučaju epidemiološke procjene propusnice se mogu opet aktivirati na nacionalnoj ili na razini županija ili gradova, kao što je slučaj s Bračom. Sa svim ovim odlukama ulazimo u novu fazu kojom se reaktivira najveći broj gospodarskih aktivnosti, ali moramo biti svjesni da se radi o novom normalnom, različitom od normalnog na koje smo navikli, istaknuo je Božinović.

Kao što je poznato, od sutra se otvaraju ugostiteljski objekti. Za razliku od trgovina, oni mogu raditi nedjeljom. Ovu je nelogičnost na novinarski upit pravdao ravnatelj HZJZ-a dr. Krunoslav Capak nakon što se već danima takva odluka u javnosti ocjenjuje kao dodvoranje Crkvi i vjernicima uoči izbora.

- Mislim da je dobro da se može popiti kava nedjeljom. Za ugostiteljske objekte smatramo da tu nije tako velika mobilnost i broj zaposlenih kao u trgovinama, poručio je Capak.