Nadbiskup mons. Želimir Puljić poslao je pismo svećenicima Zadarske nadbiskupije u kojem im daje upute za djelovanje nakon popuštanje mjera u borbi protiv koronavirusa.

- Početkom svibnja najavljene su i provedene mjere popuštanja u svezi s odredbama o dovoljno nepoznatom koronavirusu koji je prošlih tjedana stvorio ogromnu paniku među ljudima diljem svijeta. Pandemija nam je dala iskusiti slabost i krajnju nemoć, te pokazala kako je ljudski život na zemlji trajno podložan oboljenjima, razaranju i umiranju. Potpuno pak ozdravljenje može se očekivati tek na koncu vremena, „kad se raspadljivo obuče u neraspadljivost, a smrtno u besmrtnost". Tada će, naime „nestati tuge, jauka i bola, a Bog će otrti svaku suzu s naših očiju". Dok se to ne ostvari, preostaje nam mukotrpna borba čuvati zdravlje duše i tijela, pa koristiti raspoloživa naravna i nadnaravna sredstva uz pomoć nebeskih zaštitnika, navodi nadbiskup.

- Vidjeli smo kako je vrijeme od 19. ožujka do 2. svibnja 2020., uz moto „ostani doma", ograničilo našu pastoralnu aktivnost i djelomično nas tjelesno udaljilo od povjerenih duša. No, osjetili smo i doživjeli kako nas je to vrijeme približilo u molitvi i intenzivnijoj duhovnoj povezanosti. Ovim dopisom htio bih istaknuti dvije stvari koje mi se sada čine važnim i aktualnim: Ispovijed i vjeronaučna priprava kandidata za krizmu i prvu pričest!

Župnici, gdje je bilo planirano slavlje krizme i prve pričesti ove godine, do konca lipnja trebaju pratiti svoje vjeroučenike prema planiranom programu, te prije ljetnih praznika organizirati provjeru znanja. Onima pak koji ne prođu na toj provjeri, neka omoguće popravak najesen u rujnu, kako bi ih se pripustilo sakramentima tijekom listopada. Budući da nije bilo prilike da se vjernici ispovjede za Uskrs, župnici isto trebaju omogućiti do Duhova.

Vezano uz događaj završetka Drugog svjetskog rata svake godinu u svibnju održava se na Bleiburgu liturgijsko slavlje za pokoj stradalih na križnim putovima Slovenije, Hrvatske, BiH i drugih država i krajeva. Nadbiskup je pozvao svećenike da u subotu 16. svibnja na misama u molitvi vjernika mole za mir u svijetu, te da posebice spomenu žrtve Bleiburške tragedije i sve žrtve Drugog svjetskog rata, kao i žrtve nedavnog Domovinskog rata.