Iako su četiri planinarske staze u Nacionalno parku Paklenica zatvorene zbog razminiranja, planinari i dalje imaju mogućnost upoznati ljepotu ovog, ali i susjednog Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Iz parka su tako izvijestili kako se zbog stanke prouzročene epidemijom COVID-19 ponovno otvara Manita peć. Špilja će biti otvorena za posjetitelje od 23. svibnja 2020., samo subotom od 10 do 13 sati. Obilaske će po dolasku posjetitelja organizirati vodiči, a prethodna najava nije potrebna. Dopušteni broj posjetitelja koji mogu istodobno boraviti u špilji je ograničen na maksimalno 15 osoba uz pridržavanje mjera higijensko-epidemiološke zaštite.

Ovog vikenda s radom nastavlja Planinarski dom Paklenica. Hrana i piće poslužuju se normalno, ali samo na terasi. Za noćenje će biti dostupne samo dvije spavaonice, i to vikendom isključivo za najviše dvije grupe s do 8 osoba koje su rezervirale smještaj. Prednost pri rezervaciji imaju veće grupe.

Nacionalni park Sjeverni Velebit ponovno je otvorio svoje Pastirske stanove na Alanu. Trenutno je moguć jedino najam cijelog objekta, a ne pojedinačnog ležaja, jer se mjere o preporučenom razmaku unutar objekta ne odnose na članove iste obitelji ili skupine, za cijenu od 840 kn. Iako je gostima na raspolaganju čista i zapakirana posteljina, ipak se preporučuje korištenje vlastitih vreća za spavanje.

Podsjetimo, u tijeku su radovi razminiranja područja južnog Velebita kroz projekt "Fearless Velebit". Radovi se izvode neposredno uz planinarske staze Stajine - Vagan, Bunovac - Vagan - Štirovac, Bunovac - Malovan - Vaganski vrh i Medak - Struge.