NOVO Ubrzo nakon slanja prvog priopćenja Stožer civilne zaštite Zadarske županije zaprimio je novi nalaz pacijentice koja je jučer testirana na koronavirus i kojoj je nalaz bio pozitivan nakon što je već preboljela COVID-19.

Nakon jutrošnjeg retestiranja dobila je negativan nalaz, javljaju iz Stožera uz izvješće voditelja službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije dr. Alana Medića:

„Pacijentica u dobi od 71 godine je bila razvila simptome COVIDA-19 te je prvi nalaz testa 4. travnja 2020. bio pozitivan. Kontrolno testiranje napravljeno je 24. i 26. travnja 2020. te su rezultati testiranja bili negativni. Pacijentica se 27. svibnja 2020. javila u Opću bolnicu Zadar radi subfebriliteta. S obzirom da se u Općoj bolnici svakom pacijentu s febrilnim stanjem po prijemu vrši testiranje na COVID-19, pacijentica je testirana i nalaz testiranja bio je pozitivan. Danas, 28. svibnja 2020., testiranje je ponovljeno i rezultat testa je negativan.

Još jedan pacijentičin uzorak upućen je u Hrvatski zavod za javno zdravstvo na Odjel za izravnu virološku dijagnostiku radi daljnjeg praćenja epidemioloških i dijagnostičkih mjera i radnji. Pacijentica je dobrog zdravstvenog stanja.

Poduzete su sve protuepidemijske mjere prema pacijentičinim bliskim kontaktima koji su, radi predostrožnosti, stavljeni pod zdravstveni nadzor."

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o mještanki Kolana koja je zarazu pokupila u biogradskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju. Ovakvi slučajevi svakako bude sumnju u pouzdanost testova za COVID-19. Na dodatne novinarske upite iz lokalnog Stožera poručuju da će se izjavu dati voditelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, dr. Krunoslav Capak.

RANIJE Jedna je osoba ponovno pozitivna na koronavirus nakon ozdravljenja, javljaju iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Riječ je o starijoj ženi koja je već preboljela COVID-19, a nakon što je ponovno dobila simptome (subfebrilitet) testirana je i nalaz je pozitivan. Kako se radi o specifičnom slučaju upućen je upit i zahtjev za mišljenje Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te se očekuje odgovor.

Tijekom jučerašnjeg dana testirane su 23 osobe sa zadarskog područja, a ukupno je od početka epidemije uzeto 2804 uzoraka. Kako je riječ o ponovnoj zarazi iste osobe broj oboljelih i dalje je 87, ali broj ozdravljenih je s današnjim danim 84.