Pokret Otoka, u suradnji sa francuskom udrugom SMILO, organizira online raspravu u sklopu događaja Celebrate Islands - Rješenja su na otocima. 

U sklopu Celebrate Islands 2020. održat će se serija online stručnih webinara u nekoliko europskih i mediteranskih zemalja (Španjolska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Portugal, Tunis, itd.). Radi se o godišnjem događaju koji se održava od 2014., a zajednički ga organiziraju Conservatoire du Littoral i udruge PIM i SMILO iz Francuske.

U Hrvatskoj će se u zajedničkoj organizaciji Udruge malih i održivih otoka SMILO i Udruge Pokret otoka održati stručna online panel rasprava u četvrtak, 4. lipnja u 10 sati u trajanju od dva sata putem platforme GoToWebinar.

Cilj događanja je, osim stavljanja naglaska na važnost održivog razvoja malih otoka, naglasiti njihovu ulogu i poziciju u novonastalom kontekstu globalne zdravstvene krize, o čemu će na stručnoj panel raspravi govoriti relevantni otočni dionici i donositelji odluka. Kako ističu organizatori, važno je u ovom trenutku otocima i otočanima pružiti priliku da podijele svoja iskustva s izazovima s kojima se se susreli i koji ih tek čekaju.

U raspravi će sudjelovati predstavnici otočnih jedinica lokalne samouprave, poduzetnika i poljoprivrednika, regionalnih tijela javne uprave i predstavnik RH u Europskom parlamentu te stručnjaci u područjima koja su relevantna za raspravu (poljoprivreda, ribarstvo i ruralni razvoj, turizam, energetika, lokalna zajednica, održivi razvoj).

Sudionici: Tonino Picula (zastupnik, EU parlament), Ana Kučić (gradonačelnica, Mali Lošinj), Katarina Gregov (direktorica, TZ Zlarin), Stipe Čogelja (pročelnik, Upravni odjel za turizam i pomorstvo SD županije), Annette Trojković (poduzetnica, OPG Zlatan Trojković, Lastovo), Boris Šuljić (poduzetnik, Boškinac Pag) i Šime Ježina (ravnatelj, NP Kornati).

Gosti panel rasprave su Ranko Milić (CEDRA Split) i Nenad Starc, dr. sc., a domaćini Sylvain Petit (SMILO direktor), Maja Jurišić, Andreja Baraba i Ivan Zoković (Pokret otoka).

Organizatori pozivaju zainteresirane da sudjeluju na događaju te će se pružiti prilika sudionicima postaviti pitanja tijekom rasprave, čuti i razmijeniti iskustva te doprinijeti zajedničkim naporima u traženju odgovora na postavljene izazove.

Sudjelovanje je potrebno potvrditi obveznom registracijom na webinar, a link putem kojeg ćete pristupiti online raspravi zainteresirani će dobiti putem e-mail adrese. Poveznicu za registraciju i više informacija možete pronaći na službenom Facebook eventu.