Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića prije dvije godine uspješno je aplicirala za europska sredstva za inicijativu „PERMA-HORTI - Zadarska inicijativa za permakulturni dizajn i urbanu hortikulturu". Dvogodišnji projekt vrijedan 854.143,73 HRK završio je prošlog mjeseca, a njegov cilj bio je učenicima pružiti nova znanja i vještine potrebne za tržište rada.

Jedan od segmenata projekata bio je i permakulturni vrt u obližnjem parku. Na poligonu je postavljeno šest drvenih gredica zajedno sa velikim spremnikom za vodu, kao i pratećim instrumentima za analizu tla i vode. Nažalost, u posudama sa zemljom umjesto posađenog bilja su korov i suhe biljke, a ni zasađena stabla ne mogu se pohvaliti zelenilom. Što se dogodilo? Glavni krivac ovog puta nije koronavirus.

- Dio problema jest u tome što sada nema učenika i profesora, koji su okupirani nastavom na daljinu, ili su na praksi u vinogradima, gdje sada traju radovi. Međutim, najveći problem je što nam tu dolaze neodgovorni pojedinci i oštećuju opremu. U slamu, koju smo stavili da se ne suši tlo, netko je bacio cigaretu pa se zapalila, izvađen je čep s bačve s vodom, prerezan kabel..., nabraja ravnateljica škole Jelena Gulan.

U obilasku poligona može se vidjeti kako je solarna klupa postala frizerska, i to za vlasnike pasa, budući da su u posudama ostavljeni čuperci psećih dlaka, a sve je puno jednokratne ambalaže, papira i plastike, svega suprotnog osnovnoj ideji permakulture i održivog razvoja.

- Do kraja školske godine prostor ćemo očistiti i pripremiti za sadnju, a povratkom učenika na jesen vjerujem da ćemo opet imati lijepi permakulturni vrt, kaže Gulan.