Općinski sud u Zadru osudio je žitelja jednog mjesta s benkovačkog područja na uvjetnu kaznu od tri mjeseca zatvora zbog oštećenja vodovodne cijevi, prilikom čega je 30. rujna 2016. godine bez vode ostavio žitelje naselja Korlat, zaseoka Cupaći i Vojvodić te doveo do otežane opskrbe vodom na širem benkovačkom području.

Kako je utvrđeno, on je u kršnom polju između Karina Donjeg i Popovića u 7 sati ujutro radnim strojem vršio iskop kamena u ilegalnom kamenolomu i tom prilikom zahvatio vodovodnu cijev koja vodi iz vodocrpilišta u Karinu Donjem do vodoopskrbnog bazena u Kuli Atlagić, odakle se vodom dalje opskrbljuje šire benkovačko područje, te istu probio, zbog čega je voda curila sve do 22 sata. Nakon što je probio cijev istu je zatrpao radnim strojem i udaljio se u nepoznatom smjeru, zbog čega je došlo do poremećaja u vodoopskrbi okolnih naselja.

Direktor Vodovoda i odvodnje d. o. o. Benkovac Hrvoje Bura rekao je kroz kamenolom prolazi magistralni cjevovod-crpna stanica Karin-vodosprema Vojvodić. U rujnu 2016. godine primijetili su nagli pad vode u vodospremi, što je upućivalo na veliko puknuće cjevovoda. Zbog toga je stanovništvo bilo prepušteno samo sebi i nije bilo cisterni da bi im se mogla voda dovesti. Na pitanje branitelja okrivljenika „Da li je inače praksa da se vodovodne cijevi postavljaju na području kamenoloma?" svjedok je odgovorio da ne, ali ovdje da se radi o tome da je cjevovod stariji od kamenoloma i prvi je izgrađen.

Okrivljenik je naveo da se ne smatra krivim te se odlučio braniti šutnjom. Zbog toga je pročitan sljedeći virtuozni iskaz dan istražiteljici PU zadarske (OBVEZNO PROČITATI):

"U bitnome je naveo da ne poznaje to područje, to da se slučajno dogodilo, bez ikakve namjere, bez ičega. Da je pokušao to zbog financijskih sredstava riješiti taj stroj, neki kupci su došli da bi to samo probali, sasvim slučajno, nismo imali pojma ni gdje je cijev, ni što, tamo se to probalo, to se je dogodilo što se je dogodilo, on da nije imao pojma ni zašto je to, ni otkud to tamo, jer uopće ne poznaje područje ni ništa. To da ga je malo, ne da se on prepao nego više mu nije bilo jasno ni što je to, da li je to cijev, niti da je on gledao, da li je neka rupa, gusterna, bilo što, on stvarno nije imao pojma što je to, jednostavno se makao ča od tamo, bez ikakve namjere, znači bez ikakvog vršenja radova, on tamo nikad u životu nije bio do eto tog slučaja, taj nesretni slučaj se dogodio i to je to, bez ikakve loše namjere, ili bilo čega, tako da ga je to malo i naljutilo i to je to, on da nema tu puno što pričati, a ovo drugo, misli da nitko pametan ne bi to htio niti napravio, a nije baš što se tiče financijski, nešto strašno, kad nešto treba prodati nešto za 5 kuna, ako to fali što, ništa drugo, ičeg drugog bez ikakve namjere, nije to bilo ništa da se znalo ni što, bez ikakvih drugih radova, eto to je od njega. Stvarno da mu nije jasno, tako je to ispalo, kako je ispalo, i to je to. Da može vratiti nešto on da bi vratio nazad deset, dvadeset godina unazad, sve puno drugačije, bez ikakve namjere, eto to je to, samo je to bilo probanje, nije se znalo ništa, ni što, ni di ni kud, ništa nije sat tu bilo nikakve loše namjere, sigurno da se znalo da će se nešto dogoditi da bio išao na kraj svijeta i to je to, ništa drugo, on da je to tija riješiti se tog stroja zbog loših financija, a ovo drugo, čovjek je došao tu to da probaju, niti zna, to je tija riještiti da dođe do nekih sredstava i tako je to sve to se dogodilo, kako se dogodilo, eto ništa drugo."

Vodovod i odvodnja d.o.o. Benkovac je kao oštećena pravna osoba tijekom postupka najavila da će postaviti imovinskopravni zahtjev, no do kraja suđenja njihov se predstavnik nije pojavio iako je bio redovno pozivan na raspravna ročišta.