Svoju viziju Dalmacije kao regije ravnomjernog razvoja danas su na Narodnom trgu u Zadru predstavili članovi stranke s Imenom i Prezimenom. Pojedina imena ove nove političke opcije nisu toliko poznata široj javnosti, ali istaknuto je kako je riječ o ljudima koji su puno učinili u svojim općinama i gradovima.

Zadarskoj javnosti svakako je poznat dr. Ivica Žuvela, koji im se priključio nakon izlaska iz HSLS-a potaknutog pregovorima o koaliciji s HDZ-om.

- Danas ćemo vidjeti kako stvari mogu funkcionirati, ali prvo bih se osvrnuo na stvari koje ne funkcioniraju u Zadru i Zadarskoj županiji. Imali smo jedinstvenu priliku od Gaženice napraviti tržište za plasiranje poljoprivrednih proizvoda Ravnih kotara. To se nije dogodilo. Gaženica je otišla u koncesiju, svi znamo kako. To nije pravi put za ovu regiju. U koncesiju dajete kada ne znate sami kako bi. Razvoj grada ne može biti samo baziran samo na turizmu, moramo imati i alternativne izvore razvoja, poručio je Žuvela.

Benkovački ginekolog osvrnuo se i na problem iseljavanja mladih ističući kako u svojoj ambulanti svaki tjedan vidi jedan ili dva bračna para koji odlaze raditi van Hrvatske.

- Imamo potpuno opustošenu i iseljenu Liku i Dalmatinsko zaleđe, a da bi ih oživjeli moramo donijeti strateške mjere kojima ćemo pokrenuti procese povratka aktivnosti u deprimirane krajeve i to: poreznom reformom omogućiti povratak 25% većih primanja u ovim područjima, prometno povezati ta područja kvalitetnim sustavom javnog prijevoza, cestama i željezničkom mrežom s većim centrima u regiji, napokon izgraditi centre kompetencija..., poručio je gradonačelnik Knina Marko Jelić.

Upozorio je kako Hrvatska još nema Nacionalnu strategiju razvitka do 2030. godine.

- Radi se o ključnom dokumentu za korištenje EU sredstava u narednom financijskom razdoblju. Trebali smo je donijeti do kraja prošle godine, a trenutačno nije izgledno da će biti donesena ni do kraja ove godine. Bez bespovratnih fondovskih sredstava nećemo moći pokrenuti procese ravnomjernog razvitka.

Njegov zamjenik Marijo Ćaćić kao veliki problem istaknuo je kompliciranost procedura za EU projekte.

- Do sada smo bili iznimno neučinkoviti u iskorištavanju raspoloživih EU sredstava, a Vlada se hvali kako ćemo na raspolaganju imati i dodatnih 10 milijardi eura za sljedeće 4 godine. Postavlja se pitanje kako s postojećim znanjem i iskustvom postići taj višestruko bolji rezultat? Odgovor je nikako. Ukoliko drastično ne pojednostavnimo sve procedure, ne izbacimo korupciju iz svih postupaka pripreme i provedbe projekata, ne stvorimo kvalitetne i učinkovite timove stručnjaka na svim razinama, onda možemo očekivati daljnje tavorenje na začelju Europe, istaknuo je Ćaćić dodajući kako dobar primjer iz Knina mogu preslikati na nacionalnu razinu.

Za kraj predstavljanja stranke medijima se obratio načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov.

- Izašle su brojne strategije, ali one su kao čudovište iz Loch Nessa, nitko ih nije vidio. Pogledajte Ravne kotare, Vrgoračko polje, Slavoniju... Imamo resurse i mlade i sposobne ljude koji su željni raditi. Ne moramo mi pisati strategije, već biti realni i uzeti resurse koji nam se nude i pomoći ljudima da ostvare svoje potrebe, poručio je jedan od kandidata s Imenom i Prezimenom.

Još nije poznato tko će od predstavljenih biti nositelj njihove liste za IX. izbornu jedinicu.

- Imamo ljude, ali nismo još dogovorili. Ionako to nije ni bitno, ali ići ćemo po principu preferencijalnih glasova. Malo atipično, ali to je najpoštenije, istaknuo je na novinarski upit dr. Žuvela.