Iza objave natječaja za novog ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma u Zadru stoji odlazak u mirovinu dugogodišnjeg ravnatelja Ivana Đule na polovici drugog mandata.

Kako nam je sam rekao, 31. kolovoza navršava 65 godina, od čega je proteklih sedam proveo na čelu te odgojno-obrazovne ustanove.

- Radilo se dosta na poboljšanju standarda učenika i studenata, ali naravno, ima toga još za napraviti. Od provedenih projekata istaknuo bih hidroizolaciju. Zgrada je stara preko 60 godina i traži puno ulaganja. Imali smo velikih poteškoća, prokišnjavao nam je krov i restoran je bio toliko kritičan da nismo mogli više funkcionirati u takvoj fazi. Proveli smo hidroizolaciju kompletne zgrade, ravnog krova oba krila zgrade i restorana, te sada više nemamo problema s prokišnjavanjem i vlagom. Moram naglasiti financijsku pomoć našeg osnivača, Zadarske županije. Također, zamijenili smo kompletan namještaj u svih 105 soba te uredima i kabinetima. Bio je star 20-ak godina, a našim učenicima sobe su i dnevni boravak pa je bila potrebna izmjena. Također, uveli smo Wi-Fi mrežu u cijelom domu, što je učenicima i studentima vrlo bitno za edukaciju, kao i elektronske kartice u kuhinji, rekao nam je Đula kad smo ga pitali da se osvrne na protekle godine svog mandata.

U Domu trenutno radi 37 djelatnika, a kapacitet je 300 korisnika koji su smješteni u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama. Ova godina, kao i svima, bila im je posebno izazovna zbog epidemije koronavirusa koja će i njima donijeti gubitak prihoda.

- S obzirom na situaciju, hostel ove godine nažalost neće raditi. Naši korisnici ostaju do 15. srpnja, a trenutno u domu boravi 30-ak maturanata, te 10-15 studenata koji se pripremaju za ispitne rokove. Sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svakog smo korisnika smjestili u posebnu sobu. Sada to možemo izvesti, no vidjet ćemo kako će biti najesen. Svakako, na određeni način bit će gubitka prihoda, ali nama je odgoj i obrazovanje primarna djelatnost, a drugo dobro dođe, poručuje Đula.

Pred kraj karijere dobio je vijest koja ga je obradovala.

- Prije 10-ak dana stigla nam je odluka župana Božidara Longina o prihvaćanju prijave projektnog prijedloga energetske obnove zgrade u naredne tri godine. Žudili smo za tim duže vrijeme i pripremili kompletnu dokumentaciju. Projekt kreće iduće godine i do 2023. godine će se privesti kraju, ističe Đula dodajući kako taj zadatak ostaje nekom drugom ravnatelju, a on je psihološki spreman za mirnije vode.