Nakon što su tijekom korona epidemije pacijenti bili zakinuti za zdravstvene usluge u zadarskoj bolnici, stvaraju se nove liste za specijalističke preglede i kontrole.

- U sklopu najveće službe Interne, liste su ažurirane u roku od dva mjeseca čekanja, osim za pojedine kardiološke pretrage koje se upisuju za rujan. Pojedine ambulante, kao što je pulmološka, kardio, gastro i opće interne, rade u poslijepodnevnoj smjeni kako bi se te liste smanjile, doznajemo od pročelnika službe interne, dr. Daria Nakića.

Za dijagnostičke pretrage na Odjelu kliničke radiologije, pacijenti s lista kojima su propale narudžbe iz ožujka, travnja i dijela svibnja, pozivaju se iz tjedna u tjedan na CT, Magnet, UZV, kazao nam je voditelj dr. Damir Kasap. Ambulante su prije epidemije premještene u Polikliniku, a u zgradi Interne ostao je dio aparature za potrebe bolničkih pacijenata te Hitnog bolničkog prijema.

U zadarskoj bolnici još važe epidemiološke mjere kontrole ulaza pacijenata te zabrane posjeta.

- Poremećaj nastaje kada zapisani pacijenti ne dođu na pregled. Mi ih zovemo i po nekoliko puta, a između pregleda radimo razmak od 15 minuta, tako da ispred ambulanta bude najviše po dvoje pacijenata na čekanju, istaknuo je dr. Nakić.

Ima jako puno pacijenata, osobito starijih koji znaju doći i po sat vremena ranije na naručen pregled. Oni se vraćaju ili čekaju na ulazu u Polikliniku, dok ne dođu na red. Ali što kada dežurni specijalisti pojedinih ambulanta ne prate ritam narudžbi pa se gužve stvore u samim čekaonicama, o čemu nas je izvijestio jedan pacijent, a u što smo se jučer i sami uvjerili.

On je prvo vraćen jer je došao pola sata ranije, a onda je čekao i s kontrolom bio gotov tek za tri sata.

U zadarskoj bolnici još uvijek nije postignut standard o tome gdje se i kako pacijenti naručuju bez obzira na centralno mjesto naručivanja u Poliklinici. Na nekim odjelima može se telefonom, dok na drugima medicinske sestre traže da se dođe osobno i to u određene sate.