NOVO Nakon višesatnog sastanka novinarima se sinoć obratio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

- Kada su u pitanju Božidar Kalmeta, Stevo Culej i Miro Kovač, oni su na listama kako bi poslali poruku unutarstranačke demokracije. Sva trojica su u svojim županijama na listi na 14. mjestu, rekao je Plenković, a prenio Index.

Ime bivšeg zadarskog gradonačelnika kasnije je na službenoj Facebook stranici HDZ-a maknuto iz Plenkovićeve izjave o dvojici donedavnih protivnika na unutarstranačkim izborima.

RANIJE

Večer prije isteka roka za predaju, na sastanku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Zagrebu slažu se konačne kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Od pouzdanog izvora doznajemo najizglednija zadarska imena koja će se naći na listi za IX. izbornu jedinicu koja obuhvaća Ličko-senjsku županiju, Zadarsku županiju, Šibensko-kninsku županiju i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije.

Uz predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Božidara Kalmetu (14. mjesto) i državnog tajnika Josipa Bilavera (8. mjesto), koji su uoči sastanka kotirali kao sigurni kandidati, na listi će se na visokom 2. mjestu naći i dosadašnja saborska zastupnica Grozdana Perić. Uz nju u Saboru je posljednje četiri godine sjedio načelnik Općine Jasenice Martin Baričević, no prema našim saznanjima, nakon posljednje afere on neće nastaviti karijeru saborskog zastupnika. Nova imena među petero odabranih su ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora i potpredsjednik Gradskog vijeća Rade Šimičević (5. mjesto) te predsjednica mladeži HDZ-a Nikolina Baradić (12.), koja će podići žensku kvotu.

Nositelj liste za IX. izbornu jedinicu je ministar uprave Ivan Malenica, koji je uoči sastanka naglasio kako je na njima velika odgovornost jer se očekuje rezultat kao i na prošlim parlamentarnim izborima.