U sklopu otvaranja Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2020. u Zadru, ministar Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina danas su se u PU zadarskoj sastali s članovima Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom nadolazeće turističke sezone.

Na sastanku su sudjelovali gradonačelnik Branko Dukić te njegov prvi zamjenik Ante Babić, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite  Zadarske županije Šime Vicković te glavni zadarski epidemiolog dr. Alan Medić.

U sklopu sastanka, održana je uvodna prezentacija o općim sigurnosnim pokazateljima i funkcioniranju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone, a potom prezentacija rada i postupanja Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka Zadar.

- Već treću godinu otvaramo i počinjemo raditi kroz projekt "Sigurna turistička sezona" koji se pokazao vrlo učinkovitim kad je u pitanju zaštita građana, imovine i turista koji u ovo doba godine posjećuju našu državu. Izvršili smo uvid i razgovarali sa načelnicima policijskih uprava u priobalju te možemo konstatirati da je sigurnosna situacija povoljna. Međutim, ovogodišnja je sezona specifična zbog globalne pandemije koja je pogodila cijeli svijet, pa tako i Hrvatsku. Tako je ove godine zdravstvena struka prvi puta sastavni dio Stožera za sigurnu turističku sezonu na čelu s dr. Alanom Medićem, izvijestio je ministar Božinović.

Prije sastanka u PU zadarskoj, jutros u 10 sati je u Divuljama otvorena sezona rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH.

- Pokazujemo umreženost između civilnih vlasti svih sastavnica sigurnosnih službi u Republici Hrvatskoj koja treba još jednom treba pokazati spremnost i učinkovitost, kazao je ministar. 

Prošle, 2019. godine, Hrvatska je brojila 20 milijuna turista i preko 90 milijuna noćenja.

- Te brojke ove godine vjerojatno nećemo dostići, ali sukladno današnjim izvješćima možemo konstatirati da je cijeli sigurnosni sustav pokazao izuzetnu efikasnost u rješavanju kriza, bez obzira radilo se o epidemijama, kaznenim djelima ili požarima, istaknuo je te dodao kako je ove godine bilo dvostruko više požara nego prošle godine u ovo doba, ali su zbog korone prošli "ispod radara". Naglašava kako se policija, prema postojećim statistikama, uspješnije nego ikad prije bori i s piromanijom.

Do sada je za ulazak u Hrvatsku preko sustava "Enter Croatia", koji je uveden u Ministarstvu unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom uprave, već prijavljeno preko 350 tisuća stranaca koji namjeravaju krenuti prema našoj zemlji.

- Radimo po modelu kojeg smo uspostavili na samom početku rada ove Vlade, a sama činjenica da smo povezali sve koji imaju što raditi, reći i analizirati kad je u pitanju sigurnosna situacija u RH, govori o tome da ostvarujemo dobre rezultate. Hrvatska je percipirana kao zemlja u kojoj je poželjno doći na godišnji odmor, a u ovom trenutku možda jedina zemlja koja ima najave stranih turista i gužve na graničnim prijelazima, zaključak je ministra Božinovića.

Na novinarsko pitanje o preporuci za zbunjene turiste koji najčešće dolaze iz zemalja gdje je maska obavezan "rekvizit", ministar je odgovorio kako kod nas maska nije obavezna, a kada bi bila, to bi značilo da nam je epidemiološka situacija puno gora nego što jest. Dakako, preporuka ju je nositi u zatvorenim prostorima. 

Hrvatska je prošle godine brojila rekordan broj od 95 stranih policijskih službenika iz 19 zemalja. U ovom trenutku prijavljeno je 9 zemalja s 36 policajaca koji će se pridružiti u kreiranju sigurne sezone u Hrvatskoj.