Županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač u novom je priopćenju za javnost komentirao plasman Božidara Kalmete na HDZ-ovu listu za IX. izbornu jedinicu.

- U kandidaturi za predsjednika stranke Plenković je najavio kao prioritet beskompromisnu borbu protiv korupcije. Nakon što je pobijedio na unutarstranačkim izborima zatekla ga je Korona pa se nije stigao posvetiti tom cilju. Završetkom pandemije nesretnika Plenkovića dočekale su korupcijske afere vjetroelektrane i pašnjaci. Ponovno visokorangirani članovi stranke s prstima u pekmezu. I tu je Plenković pokazao visoku razinu verbalne odlučnosti u borbi protiv korupcije. Izjavio je da svi uključeni u navedene afere koji su završili u pritvoru trebaju biti isključeni iz HDZ-a. Znao sam ja kad on krene da će to biti odmah u šestoj brzini.

Doduše, ogranak HDZ-a Šibensko-kninske županije ga je poslušao i isključio Josipu Rimac iz stranke, ali ogranak HDZ-a Zadarske županije na čelu s Kalmetom do današnjeg dana nije isključio Natašu Turbić iz stranke. Sada Plenković nastavlja svoj beskompromisni antikorupcijski pohod uključujući najiskusnije na tom polju. U Zagrebu mu je partner u toj borbi skupljač koruptivnih žetončića, izdavač knjige Vodič za suzbijanje korupcije, Milan Bandić. Nema čovjeka u Hrvatskoj koji u teoriji i praksi zna o korupciji više od Milana Bandića, osim možda jednog, jedinog. E tog jednog, jedinog našeg Kalmetu, Plenković je stavio na listu u 9. izbornoj jedinici kao kandidata za Sabor RH.

Osim što je kandidat za Sabor RH, Kalmeta je sadašnji i budući predsjednik ŽO HDZ-a te pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića zadužen za područje cijele Dalmacije. Očigledan pick Plenkovića za borbu u suzbijanju korupcije ne samo u Zadru i okolici, već u cijeloj Dalmaciji. Bravo Plenki! Nema pogodnijeg čovjeka za to od našeg Kalmete. Doduše, morat će ga Plenković malo osokoliti i pogurati jer na primjeru Nataše Turbić i podređenih dok je bio ministar, da se zaključiti da mu nedostaje voljni moment za taj fight. Osim toga koruptivne aktivnosti u Zadru i okolici su na epskim razinama, a da ne govorimo u cijeloj Dalmaciji. I da ima volje ne može se Kalmeta sam sa tim nositi, treba mu dati pomoćnika, desnu ruku u borbi protiv korupcije. Ništa logičnije od toga da to bude Zdravko Livaković, njegov bivši državni tajnik. Svašta su oni prošli zajedno u ministarstvu. U cestogradnji se dogodila pljačka javnog novca u razmjerima da su se zatresli ekonomski temelji RH, a oni o tome ništa nisu znali. Dok je Kalmeta radio i crtao po salvetama što kome i koliko ovi ispod njega su bjesomučno krali. Za toliki novac otuđiti bila je potrebna ogromna hobotnica. Samo ova hobotnica je bila vrlo čudna, s mnogo krakova, ali bez glave, barem tako kaže sutkinja Gordana Mihaela Grahovac.

Nije Kalmeta odgovarao ni politički ni etički u svojoj partiji zbog ogromnih pljački u njegovom resoru. Ispravno su zaključili da će im trebati njegovo znanje i iskustvo kada krene antikorupcijska bitka. A krenula je. Evo samo što nije. Plenković je stavljanjem Kalmetinog imena na kandidacijsku listu za Sabor RH bjelodano pokazao kolika je njegova odlučnost i predanost u antikorupcijskoj borbi.

Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije
Marko Pupić Bakrač