"Trenutno se u Vrsima bez znanja mještana gradi velika bazna stanica koja predstavlja veliku opasnost i ruglo za turističko mjesto", javio nam je jedan od iznenađenih i zabrinutih mještana.

Riječ je o privatnom zemljištu, no spoj na distribucijsku mrežu investitoru je omogućila Općina iz koje objašnjavaju kako su se našli u pat poziciji.

- Nije ni Općina bila upućena u gradnju. Oni su pristupili fizičkoj osobi i sve se to odigralo u sjeni, iza naših leđa. Pokušali smo ih blokirati tako da im dajemo spoj na električnu struju. Međutim, oni su doskočili s agregatom. Izgradili bi tu baznu stanicu bez obzira na nas. S obzirom na to da je lokacija u šumi, a agregati razvijaju visoke temperature, postojala je vjerojatnost od izbijanja požara, pa smo na kraju bili primorani pristati, rekao nam je načelnik Luka Perinić.

Predstavnici Općine obratili su se i mještaninu koji je sklopio biznis s teleoperaterom, ali tijek tog razgovora načelnik nije htio previše komentirati.

- Samo ću reći da je to toliko ispod pojasa prema cijelom stanovništvu, a sve zbog osobnog interesa.

Ovo je jedan u nizu slučajeva pobune stanovnika protiv izgradnje baznih stanica, čija je štetnost od zračenja i dalje predmet znanstvenih istraživanja i rasprava. Načelnik Općine Vrsi ipak ističe kako u ovom slučaju ima nekih dobrih strana.

- U cijeloj ovoj priči, koja je negativna, manje zlo je što će baznu stanicu koristiti svi teleoperateri, odnosno neće se kasnije stvoriti još pet stupova. Udaljena je više od 500 metara od kuća. Razumijem zabrinutost ljudi, ali svi mi živimo s tehnologijom i držimo mobitele u džepovima, istaknuo je kontradiktornosti u ponašanju ljudi najmlađi načelnik u Zadarskoj županiji.