Opća bolnica Zadar nabavila je videobronhoskopski stup s najnaprednijom obradom slike koja pruža poboljšanu reprodukciju boja, smanjeno haliranje i minimalizirane šumova.

Pomoću videobronhoskopskog stupa izvodi se bronhoskopija koja je jedna od najvažnijih endoskopskih metoda u pulmologiji jer pruža direktnu vizualizaciju traheobronhalnog stabla i omogućava dijagnostičke i terapeutske procedure, te pomaže u dijagnozi promjena na dišnim putovima i plućima.

Bronhoskopija može biti dijagnostički postupak (radi istraživanja postojećeg problema) ili terapijski postupak (radi rješavanja postojećeg problema u dišnim putovima). Dijagnostičke indikacije za bronhološko ispitivanje su: sumnja na karcinom, hemoptiza sa normalnim rtg nalazom, dugotrajni kašalj, sarkoidozu, intersticijske bolesti pluća, nespecifične i specifične plućne upale. Bolesnike sa sumnjom na tuberkulozu se bronhoskopira u slučaju ako je pregled sputuma na MT negativan a diagnoza tuberkuloze je u užoj diferencialnoj diagnozi.
Terapijske indikacije za bronhoskopiju su: ekstrakcija stranog tijela, toaleta traheobronhalnog stabla kod COVID-19 pozitivnih bolesnika, tretman hemoptiza i dr.

Terapeutski bronhoskopi visoke HD rezolucije pridonose automatskom odabiru najoštrije slike dok u postupku dijagnostike dolazi do lakše detekcije uz pomoć slikovne tehnologije uskopojasnog spektra.

- Sredstva za nabavku videobronhoskopskog stupa prikupljena su iz donacija, te se ovim putem zahvaljujemo donatorima, poručuju iz OB Zadar.