Sedam zadarskih epidemiologa angažirano je na hvatanju kontakata oboljelih sudionika Adria Toura, teniskog turnira koji je u Zadar vratio koronavirus.

- Testirani su samo tenisači i njihovi timovi jer su morali otputovati. Oni su testirani na privatnu inicijativu, odnosno platili su testiranje. Što se tiče ostalih, testirat ćemo samo one sa simptomima, a svi drugi idu u samoizolaciju, rekao je epidemiolog dr. Alan Medić na izvanrednoj konferenciji lokalnog stožera.

Jutros je testirano još 13 ljudi, a 50-ak ih je dosad stavljeno u samoizolaciju.

- Ovo je nešto što smo očekivali, moramo biti spremni da ćemo povremeno imati infekcije. Naše je da što prije uhvatimo kontakte. Mene ova situacija ne zabrinjava, očekivana je, istaknuo je Medić.

Podsjetimo, nakon Grigora Dimitrova, pozitivni su Borna Ćorić te treneri Dimitrova i Novaka Đokovića. Ćorić se jutros privatnim automobilom uputio za Zagreb, gdje će provesti dane u samoizolaciji, dok su ostala dvojica smještena u jednom zadarskom hotelu. Za odlazak Đokovića iz Zadra prije testiranja, Medić je poručio kako to nije u njegovoj ingerenciji. Na upit o eventualnim propustima organizatora kao i pitanju zbog čega tenisači nisu testirani pri dolasku u Hrvatsku, dok se očevi moraju testirati kako bi prisustvovali porodu u zadarskoj bolnici, Medić je rekao:

- Kad se turnir organizirao, epidemiološka situacija je bila izuzetno dobra. Organizatori su postupali prema preporukama Nacionalnog stožera, ništa nije išlo protiv pravila struke. Mislim da je turnir dosad lijepo funkcionirao. Naravno, kad imate veliku skupinu ljudi, socijalna distanca nešto je što ne možete kontrolirati. To po meni nije propust, to se događa na masovnim događanjima, a odgovornost je na svakom pojedincu kako će se ponašati. Na vama je hoćete li se slikati s tenisačem, poručio je Medić poručujući gledateljima, koji to nisu radili, kako ne trebaju brinuti.

Zbog novonastale situacije od danas su zabranjeni posjeti zadarskoj bolnici i domovima za starije osobe.

- Tu je i moment za škole. Puno djece boravilo je na terenima i preporučujemo im da ove posljednje dane ne idu u školu, dok druga djeca mogu normalno dolaziti, istaknuo je Medić.

Danas se dezinficiraju svi prostori na kojima su tenisači boravili, uključujući i Sportski centar Višnjik koji bi, prema procjeni Medića, već sutra mogao biti ponovno u funkciji.