Iza objekta Zara beach na plaži Kolovare stoji niz godina imovinsko-pravnih zavrzlama. Posljednje u nizu su najava rušenja i kaznena prijava koju su Općinskom državnom odvjetništvu podnijeli Hoteli Zadar, dugogodišnji posjednici tog prostora, i to protiv Josipa Jadrana Seksa, stečajnog upravitelja Sokol-projekta, te drugih zasad nepoznatih počinitelja.

Opunomoćenik te hotelske kuće, odvjetnik Augustin Sudinja, smatra kako se radi o zlouporabi položaja i ovlasti koje su dovele do primopredaje objekta Gradu Zadru, kroz potpis nepostojećeg pravnog subjekta. Naime, Sokol-projekt izbrisan je 1. lipnja, a primopredaja je izvršena 10 dana kasnije. Upravo zbog nedostatka relevantne dokumentacije prošlog tjedna na poziv iz gradske uprave nisu postupali ni policajci.

- Policijski službenici tom prilikom nisu utvrdili elemente počinjenja prekršaja ili kaznenog djela. Nakon prikupljenih informacija i uvidom u dostavljenu dokumentaciju, zatečene osobe upućene su na rješavanje imovinsko-pravnog spora koji je u tijeku pred nadležnim sudom, rekla nam je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

No, za gradsku upravu posjed Zara beacha je gotova stvar, pa tako najavljuju kako će preuzeti dio pomorskog dobra uskladiti s prostorno-planskom dokumentacijom.

- Prilikom policijske intervencije 16. lipnja, Grad Zadar predočio je policijskim službenicima pismeno Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, po presudi Trgovačkog suda u Zadru, radi iseljenja i predaje u posjed dijela prostora plaže Kolovare s nekadašnjim objektom „Zara Beach" u kojemu je poslovalo trgovačko društvo Sokol projekt d.o.o. , štoviše, uručio im je i presliku istoga, pa ostaje nejasna njihova izjava, službeni je komentar gradske uprave.

No, unatoč tome problem im je dostaviti te preslike, pa su nas uputili da se obratimo nadležnom ministarstvu i/ili sudu.

Iz Državnog inspektorata pak ističu kako je objekt otpečaćen jer je Grad Zadar dostavio dokumentaciju iz koje je razvidno da im je Država na raspolaganje dala taj objekt na plaži Kolovare.

- Slijedom navedenoga predmetnom zahtjevu Grada Zadra je udovoljeno te je objekt u nazočnosti stečajnog upravitelja brisanog trgovačkog društva te predstavnika Grada Zadra otpečaćen. S obzirom na to da je zadarskoj ispostavi Državnog inspektorata Grad Zadar uputio zahtjev za otpečaćivanjem predmetnog objekta s priloženom dokumentacijom iz koje nije bilo razvidno da Hoteli Zadar d.d. imaju pravo vlasništva ili pravo raspolaganja predmetnim objektom, a s obzirom na to da isti u predmetu koji vodi turistička inspekcija zadarske ispostave Državnog inspektorata nisu imali status stranke u postupku nego status podnositelja predstavke, sukladno čl. 58. Zakona o državnom inspektoratu podnositelj predstavke je u pisanom obliku obaviješten o utvrđenom činjeničnom stanju, stoji u odgovoru inspekcije.

Sudinja pak ističe kako na njihov zahtjev za skidanjem pečata nikad nisu odgovorili.

- Hoteli Zadar su još 16. travnja podnijeli zahtjev za otpečaćenje ili, kako je u zahtjevu navedeno, deblokadom. Uz zahtjev je priložena sva potrebna dokumentacija iz koje je vidljivo kako su ti objekti i to dio koji je legalan, ušli u temeljni kapital društva. Hoteli Zadar su u posjedu tog objekta neprekidno od 1978. godine i nikada, ni na koji način nisu bili pozvani od Države ili lokalne samouprave na predaju objekata u posjed. Okolnosti posjeda općepoznate su svim malo starijim građanima Zadra. Hoteli Zadar zatražili su otpečaćenje kako bi mogli zaštititi imovinu na koju polažu prava. Inspektorat nikad nije odlučio o zahtjevu, a išli su toliko daleko da nam nisu htjeli niti dati broj predmeta, navodeći da Hoteli Zadar nikad nisu imali status stranke u postupku koji je upravo na njihov zahtjev pokrenut. To je nečuveno. Kasnije se ispostavilo zašto se Državni inspektorat tako ponaša. Očigledno su povezani i s Gradom, tijelima Republike Hrvatske i sa stečajnim upraviteljem, pa čak i s građanima Markom Čulina i Vedranom Ikićem (bivši vlasnici Sokol-projekta op.a.) jer je njima ranije omogućen ulaz, poručuje Sudinja.

Zapetljana imovinsko-pravna priča će nastavak dobiti već sutra, za kada je najavljen drugi pokušaj rušenja nadograđenih dijelova i terase objekta na Kolovarama, a na temelju važećeg inspekcijskog rješenja koje sljedećeg tjedna ide u zastaru. Zanimljivo je kako je pročelnik Odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tomislav Korona najavio da će u tom slučaju ponovno pozvati policiju jer je riječ o njihovoj parceli, dok je u odgovoru Hotelima Zadar kao spornu stavku naveo nedovoljno vremena za angažiranje izvođača za uklanjanje zaštitne ograde kao prepreke rušenju.