Umjesto bagera i policije, ispred zatvorenog Zara beacha na plaži Kolovare medije je jutros dočekao opunomoćenik Hotela Zadar, odvjetnik Augustin Sudinja, kako bi obznanio javnosti da je drugi pokušaj rušenja terase objekta odgođen za sljedeću srijedu.

Naime, jučer su od pročelnika Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tomislava Korone dobili odgovor kako Grad nije u mogućnosti na tako brzi način naći izvođača za uklanjanje zaštitne ograde koju su postavili nakon što im je Država na raspolaganje dala taj objekt. Također, Korona je zatražio da im prilože pravomoćno rješenje na koje se pozivaju, ne spominjući kako Grad zapravo ne odobrava rušenje te najavljuje pozive policiji.

- Rješenje smo dostavili, ali drugom upravnom odjelu. No, nije problem, danas ćemo i to dostaviti. Ovim putem obavještavamo javnost da se izvršenje prilaže za petak, nadam se da će to biti dosta Gradu Zadru da izmakne ogradu. Ne radi se o izmicanju čitave ograde, jer je poželjno da gradilište bude ograđeno. Dovoljno je otvoriti prolaz, a to se moglo i radnjom od 10 sekundi - otvaranjem lokota na improviziranim vratima. Uputit ćemo ih da ako oni ne mogu naći izvođača, Hoteli Zadar će to sami riješiti, rekao je Sudinja.

Rješenje o rušenju staro je deset godina, a prema njegovim riječima, u zastaru ide 9. srpnja.
Na novinarsko pitanje zašto su Hoteli Zadar čekali toliko godina, Sudinja je odgovorio: 

- Razumijem da se može postaviti to pitanje, ono je sasvim logički ok, ali na to se može samo odgovoriti da svaka stranka može dobrovoljno izvršiti rješenje na koje je obvezno i nakon isteka prvog roka, sve dok nije službeno izvršeno. A razlozi zašto, to je jedno drugo pitanje koje sada nije važno, rekao je odvjetnik Sudinja.

Napomenuo je i kako je tu bila "šarada raznoraznih događaja".

- Korona je izjavio da Hoteli Zadar nemaju nikakav dokaz posjeda, a istovremeno je Grad Zadar godinama i desetljećima naplaćivao komunalnu naknadu Hotelima Zadar kao korisniku tog prostora. Dakle, službeni dokument Grada Zadra to opovrgava. Temelji kapital nije izmišljena kategorija. Hoteli Zadar u posjed su ušli 1978. godine, na način kako se onda kupovalo kad je bio socijalizam, te vršili posjed dosad dok ih se nije onemogućilo, poručio je Sudinja dodajući kako je u tijeku postupak pred Trgovačkim sudom kojem su podnijeli deklaratornu tužbu kojom traže da im se utvrdi pravo posjeda objekta uz terasu.

- Ti objekti nisu samonikli i bili su u funkciji desetljećima, istaknuo je Sudinja dodajući kako je podnesena i kaznena prijava protiv stečajnog upravitelja ugašenog Sokol-projekta zbog potpisa kojim je omogućena primopredaja prostora Gradu Zadru.