Učenici osmih razreda proslavili su završetak obaveznog osnovnoškolskog obrazovanja i kraj najduže školske godine u Zadru. Bila je ona traumatična: od dugog štrajka, preko gripe, do korone zbog koje su osnovci učili uz televiziju, ponajviše roditelje u tzv. online nastavi, a školu nisu vidjeli dva mjeseca.

Jučer su vratili udžbenika, svi osim šestaša kojima se školske knjige mijenjaju, a  nakon toga su dali sebi oduška. I nije bilo paranja listova knjiga i bilježnica, kao što se to običavalo prošlih godine, čemu je sigurno pridonjelo to što im je Država dala besplatne knjige i roditeljima sačuvala nemale novce.- Vraćene knjige gotovo su kao nove, pohvalio je učenike Dražen Adžić, po stažu najmlađi ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje. Osnovci te škole tradicionalno završavaju oproštaj kupanjem na Boriku. Ove su im se godine pridružili osmaši i iz drugih škola. Očito je da su za to bili pripremljeni i organizirani, sudeći prema prigodnim natpisima na majicama koji su bili u znaku korone.

Bila je to mala Ludijada koja je ove godine izostala za prilično ogorčene maturante ne samo u Zadru, nego diljem Hrvatske. Ali bez alkohola, brašna i jaja - zadarska djeca su radosno proslavili završetak osnovne škole, nakon čega će se prijatelji razići po novim i različitim školama. Ali će imati uspomenu i sjećanje na najljepše kupanje i ljetnu zabavu, prije novih, kako se to kaže izazova i nadamo se bez nametnutih im stresova.