U travnju ove godine, na pistu Zračne luke sletjela su četiri zrakoplova. Lani ih je bilo 440. U svibnju ih je sletjelo 36, a godinu dana ranije istog mjeseca - čak 570. Bili su to mali avioni, tzv. generalne avijacije s kojom je doputovalo 47 putnika.  U odnosu na 90 tisuća putnika, koliko je kroz zadarski aerodrom prošlo u svibnju 2019., ovogodišnji svibanj je u padu s 99 posto.

Što će značiti promet generalne avijacije u poslovanju Zračne luke, pitali smo upravu Zračne luke iz koje su otkrili kako je lipanj bio puno bolji. Skoro isto kao lani. Pripomogao je tome početak nautičke sezone, ali i teniski turnir Adria tour, na koji je među ostalima  privatnim avionom došao i Novak Đoković, pa je udio malih zrakoplova u u prometu Zračne luke bio na razini od 90 posto prošlogodišnjeg lipnja.

Međutim, u poslovanju Zračne luke, koje trpi gubitke kao i svi aerodromi ( direktor najprometnije Zračne luke Split, Lukša Novak izjavio je kako oni dnevno gube 2 milijuna kuna, op.a), generalna avijacija neće imati puno utjecaja.

- Iako generalna i business avijacija odolijeva krizi koju zračni promet u čitavom svijetu prolazi u ovoj godini, ona neće značajnije utjecati na financijsko stanje Zračne luke Zadar d.o.o. Inače, u „normalnim" godinama generalna avijacija iznosi između 8 i 10 posto zrakoplovnih prihoda, tako da se poslovanje Zračne luke ni inače ne može osloniti samo na generalnu avijacija, napisali su iz uprave Zračne luke Zadar.