ZADAR- U zadarskoj bolnici ponovno je otvoren COVID 1 odjel u kojem se nalazi dvoje pacijenta. Radi se o 80 godišnakinji i 84-godišnjaku koji su smješteni na taj odjel.

- Stanje im je stabilno. Oni primaju terapiju koju im je odredio prof. dr. Miro Morović kojeg smo pozvali da nastavi koordinirati liječenje zaraženih pacijenata, rekao nam je ravnatelj bolnice Željko Čulina, dodavši kako su za tako potencijalne pacijente angažirali dežurstvo specijalista od 24 sata. Ravnatelj bolnice demantira informaciju da je prva pacijentica imala moždani udar, kazavši kako je ona uslijed visoke temperature bila dezorijentirana.

Za razliku od prva faze, kada je Bolnica bila zatvorena za sve druge pacijente, u novom ustroju života s koranvirosom, sve je napravljeno da se izbjegne širenje zaraze. 

- Mi moramo funkcionirati kao ustanova koja će pružati zdravstvene usluge građanima i štiti svoje osoblje, ističe dr. Čulina, navodeći kako su u travnju imali samo 8 posto pregleda. U svibnju je nastavljeno sa spacijalističkim pregledima i dijagnostikom koja se u Poliklinici odvija pod posebnim uvjetima. Tako će biti i dalje, s tim da je i prije kao i sada za inavazivne pretrage, tipa gastroskopija, potrebno obaviti prethodno testiranje.

Sad će to biti još lakše, jer je bolnica nabavila svoj PCR uređaj s tisuću testova i mogu odmah "pobrisati" potencijalnu opasnost od širenja virusa.

- Testovi se obrađuju u našem bolničkom laboratoriju u kojem imamo stručne i iskusne inženjerke biokemije. Testiranja se provode za bolničke pacijente i medicinskog osoblje. Uz uobičajeno testiranje za one koji su bili u kontaku sa zaraženim pacijentima, testiranje će proći i naši spacijalizanti iz Zagreba koje smo, kao i svake godine, pozvali da nam pomognu tijekom ljetnih mjeseci. Nema nikakvog mjesta za strah i paniku, ustvrdio je dr. Čulina.

Vlastiti uređaj za testiranje pomoći će i da se izbjegne samoizolacija u koju su trebali ići zaposlenici bolnice u prvom valu, nakon rada u smjenama, kakav je tada bi organiziran.
U Bolnici rade svoj posao na spriječavanju zaraze i liječnju, dok epidemiološku sliku i analizu vode u susjednoj ustanovi - Zavodu za javno zdravstvo.