U Domu Zadarske županije jutros je potpisan ugovor o obnovi Zadarske rive, kojim će se rekonstruirati obala od zadarskog mosta do „Pozdrava suncu" te od „Pozdrava suncu" do zgrade Sveučilišta. Procijenjena vrijednost projekta kojega će u cijelosti financirati EU i manjim dijelom država iznosi 75 milijuna kuna bez PDV-a. Činjenicu da se ugovor potpisuje u zadnjem danu kampanje komentirao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

- Puno će ljudi reći da je ovo dio kampanje, ali rekli bismo mi ljudi, koga briga. Za mene je ovo jedan od najslađih ugovora kojima sam svjedočio. Želimo predati tu rivu našim generacijama koje dolaze. Proces nije bio brz, u prošloj neveri nastale su rupe koje su podlokale rivu, izgledalo je ružno, ali smo zahvaljujući suradnji Vlade, ministra Olega Butkovića i državnog tajnika Josipa Bilavera, Grada i Županije, uspjeli dovesti projekt do kraja, komentirao je Dukić.

Župan Božidar Longin podsjetio je na povijest zadarske rive, koja je u odnosu na ostale gradove uz obalu posebna po činjenici da nije asfaltirana, te da ima lijep zeleni pojas.

- Gat je izgrađen u vrijeme Austro-ugarske monarhije, i to ne bilo gdje. Tadašnji inženjeri vrlo su temeljito istraživali snagu svakoga vjetra koji ovdje puše, najviše juga, i stoga je gat izgrađen baš na određenoj poziciji i to dužine 80, a širine 16 - 18 metara i kao takav štitio je od vjetra rivu, ulaz u luku, pa sve do uvale Draženica. Bombardiranje u drugom svjetskom ratu uništilo je gotovo sve zgrade na rivi, ali i dio gata. Od tada, riva se povremeno popravljala, dijelom sanirala, izgrađen je ovaj dio koji možemo vidjeti kroz prozor s instalacijama Pozdrav Suncu i Morske orgulje, no naša stara dama ipak treba temeljit i sustavan, kako bi se to popularnim engleskim izrazom nazvalo, makeover. Ovaj projekt veliki je zahvat koji će u konačnici rivi vratiti sjaj i dugoročno olakšati njeno održavanje, rekao je Longin.

Ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić predstavio je tri faze projekta - rekonstrukciju obale i sanaciju u dužini 905 metara, sanaciju gata koji će se dovesti do izgleda od prije 100 godina, uz produženje od 15 metara i proširenje na pravu širinu , te rekonstrukciju zaobalnog dijela Liburnske obale od mosta do bivšeg Autobusnog kolodvora.

- Kao žitelj Kampo Kaštela od 1964. i kao dijete sam se kupao na mulu i živio s ovom rivom. Drago mi je da će dobiti svoj sjaj, što su Zadrani zaslužili godinama, rekao je Škifić.

Državni tajnik Josip Bilaver naveo je kako je ovo 103. ugovor koji se kroz ovo ministarstvo financira i EU fondova, a 102. ugovor od početka rada ove vlade, što znači da ih je dočekao samo jedan potpisani. Ovaj mu je, kaže, i najdraži od svih dosadašnjih.