Kad god smo pitali komunalce u posljednje tri godine kada će sanirati kamene ploče uništene od prevelike količine prometa koji se odvija u pješačkoj zoni, dobivali smo opravdanja. Te nema novaca, te treba pitati konzervatore, pa nismo uvrstili u plan održavanja, a sad su nam prioritet plaže. I nije da su dotrajale samo zbog prometa već i starosti, upozoravali su komunalci. To je djelomična tvrdnja kojoj treba dodati i zbog neodržavanja.

Jedini koji je uglancao nekoliko ulica u gradskom središtu s novim kamenom, dok je u kombinaciji starih i novih kamenih ploča uređena Ulica Špire Brusine, bio je gradonačelnik Živko Kolega.

Građani i gosti dalje poskakuju po izlizanom kamenu koji više nema fuge, hodaju po zdrobljenim kamenim pločama na dijelu Kalelarge prema Gospi od zdravlja i gledaju već godinama lošu sanaciju kamenih ploča na prilazu i Poljani Plankit - parkiralištu unutar povijesne jezgre.

Da motorna vozila, osobito dostavna uništavaju kamenu podlogu, dokazuju devastacije na Poljani Šime Budinića i Trgu Petra Zoranića. Te dvije gradske površine, obnovljene prije 10 godina, pretvorene su u gradilište obnove Providurove palače. Nositelj radova, Krekić Avangard je u obavezi da po završetku radova vrati tu površinu u prvobitno stanje, kazao nam je pročelnik Šime Erlić.

Od pročelnika Robertina Dujele tražili smo da nam specificira u koje radove na sanaciji kamenih površina je lani uloženo 200 tisuća kuna, a ove godine samo u prva tri mjeseca je potrošeno sto tisuća kuna.


2020

Radovi u siječnju:

- Popravak pločnika od kamenih ploča, te polaganje istih na Obali kralja Petra Krešimira IV 5,0 m2
- Popravak pločnika od kamenih ploča (uz 30%novih ploča) na Trgu sv. Krševana, Prolaz bana Paližne, Ul. knezova Š. Bribirskih, Ul. braće Vranjanin 19,0 m2

Radovi u veljači:

- Popravak pločnika Pod Bedemom 1 kom, Ul. Hrvoja Vukčića Hrvatinića 5 kom
- Popravak pločnika od kamenih ploča (30% novih) u Ul. Jurja Barakovića, Nova vrata, ispod bedema 22,0 m2
- Sanacija rubnjaka od kamena U. Jurja Barakovića 1,5 m2

Radovi u lipnju:

- Popravak pločnika od kamenih ploča (50% novih)
Ul. Hrvoja Vukčića Hrvatinića, Gospe od zdravlja 11,0 m2

A što se sve napravilo 2019. godina kada je potrošeno 200 tisuća kuna prema informacijama iz Odjela za komunalne poslove: 

Radovi kroz siječanj:

- Popravak pločnika od kamenih ploča na Trgu pet bunara 3,0 m2 + sanacija kamene rešetke slivnika za oborinsku odvodnju 2 kom

Radovi kroz ožujak:

- Popravak pločnika od kamenih ploča uz 50 % novih ploča: Riva 64m2 i Foša 16,0 m2 

- Obnova pločnika od kamenih ploča te ugradnja istih. Ul. Šimuna Kožičića Benje, Ul. sv. Leopolda Bogdana Mandića 7,00 m2

- Zidanje zida grubo klesanim kamenom- Perivoj kraljice Jelene 1,5 m3

Radovi kroz srpanj:

- Popravak pločnika od kamenih ploča uz 50% novih ploča na potezu od Relje prema mostu 4,0 m2

Radovi kroz rujan:

- Sanacija kamenih rigola u Ul. Ruđera Boškovića 17 m2

Radovi kroz studeni:

- Obnova pločnika od kamenih ploča te ugradbu istih: Poljana Plankit, Pod Bedemom i Trg pet bunara 20 m2