Zadarski nadbiskup Želimir Puljić jučer je pozdravio papinu odluku o imenovanju biskupa Kutleše i Palića na nove službe. " Kutleša odlazi za koadjutora u Split kojega je splitski nadbiskup već duže vremena očekivao, a Palić se premješta u drugu zemlju i drugu biskupsku konferenciju, također već duže vremena biskup Perić očekuje svoga nasljednika. Ovo je povjerenje koje je papa pokazao prema njima, a i biskupskoj konferenciji priznanje na takvim promaknućima", istaknuo je predsjednik HBK i zadarski nadbiskup.

Iako se to ne navodi, i u drugim biskupijama doći će do neminovne smjene, jer su biskupi i nadbiskupi blizu umirovljenja. Zadarski nadbiskup Puljić ušao je u 74. godinu života, a baš je papa Franjo odredio da će svi biskupi bez iznimke u mirovinu s napunjenih 75 godina.

No to ne znači da će Zadar čekati novog biskupa još godinu i pol dana - imenovanjem koadjutora, to jest pomoćnika i nasljednika nadbiskupa u Mostar i Split, papa pokazuje namjeru da prelazak crkvene vlasti izvede što bezbolnije. Uostalom, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski Marin Barišić čak je i mlađi (17 dana) od nadbiskupa Puljića. A to znači da bismo do kraja godine vjerojatno mogli dobiti i novog zadarskog nadbiskupa, koji bi sadašnjem bio pomoćnik do umirovljenja.

Malo je poznato da je bivšem zadarskom nadbiskupu mons. Ivanu Prenđi za života bila želja imenovanje generalnog vikara Ivana Mustaća svojim koadjutorom. Iako želje biskupa Vatikan ne ispunjava često, takvu namjeru omela je njegova prerana smrt u 71. godini života. Umjesto Mustaća ili nekog drugog zadarskog svećenika, papa Benedikt XVI. imenovao je nadbiskupa "sa strane", jednim dijelom da izbjegne podjele unutar lokalne crkve, a drugim kako bi na čelo nadbiskupije, koja je uz sve drugo i izravno pod Vatikanom, postavio iskusnog prelata. U Zadar je došao Puljić, a mons. Mustać preminuo je prošle godine kao biogradski župnik u 65. godini života.