ZADAR- Uz to što će Grad Zadar kreditirati Zadarsku nadbiskupiju u 50 milijuna kuna teškoj investiciji gradnje Katoličke osnovne škole, Grad će im, prema ugovoru dati i zemljište od 12 624 metra četvornog.

Kolika je vrijednost dara vjerskoj instituciji koja je tražila povrat tog zemljišta, u Odjelu za gospodaranje gradskom imovinom, nisu nam odgovorili. Osim da je iz zemljišnika izbrisana zabilježba kojoj je 2010. godine Zadarska nadbiskupija tražila povrat zemljišta

Očitovali su se, međutim, iz Odjela za školstvo te napisali kako se školska zgrada na Novom Bokanjcu gradi se na čestici 6636/1 k.o. Bokanjac (još nije uvedena u zemljišnik prema novoj izmjeri, op.a), koja je u vlasništvu Grada Zadra Za navedeno zemljište, iz tog razloga, nije bilo potrebno utvrđivati vrijednost. Pitanje zemljišta rješavat će se naknadno, kako je navedeno u čl. 7. ugovora, uputili su iz odjela kojeg vodi pročelnik Joso Nekić. Na to zemljište uknjižit će se u cijelosti Zadarska nadbiskupija, kada za 10 godina otplati kreditni ulog Grada Zadra od 25 milijuna kuna. Tako je ugovoreno između Dukićeve gradske uprave i Zadarske nadiskupije koja umiješeno vodi računa o svojim nekretninama.

Nadbiskup Želimir Puljić i gradonačelnik Branko Dukić potpisali su sporazum, koji se kao i onaj iz 2013. godine zasniva na česticama pod drugačijim brojevima, negoli objedinjena čestica za koju je Grad Zadar sam sebi ishodovao građevinsku dozvolu za školu. Na istoj čestici je i izgrađena i nova crkva.

Na česticama 782/569 i 782/1575 iz Sporazuma još uvijek stoji zabilježba za koju su nam tumačanje dali iz Odjela za povjerene poslove državne uprave Zadarske županije.

„Zabilježba kao zabilježba još uvijek postoji u Zemljišnoj knjizi, a nadležnost za njezino brisanje je na Općinskom sudu u Zadar. Spis bivšeg Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji pravomoćno je riješen tako što je Zadarska nadbiskupija, odbijena u zahtjevu za naknadu/povrat imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, navodi se u brzom odgovoru iz Županije.

Daleko je zanimljivija povijest čestice 782/1512 za koju je dobivena građevinska dozvola. Dio terena od 428 kvadrata prešao je nekoliko vlasničkih ruku dok je Grad Zadar nije otkupio od Dražena Grgurovića i 2014. godine se uknjižio.   

Prema tome zemljište na kojem se gradi Katolička škola ima svoju vrijednost koju Grad Zadar daruje Zadarskoj nadbiskupiji, koja ga nije mogla dobiti u povratu imovine.