- Stresno je raditi ovaj posao u ovako neizvjesnoj sitiaciji. Evo samo danas nam je otkazano pet rezervacija iz Nizozemske, rekla nam je jučer Ivan Bencun, vlasnica agencije Feral Tours. Mi smo mala agencija, a što je tek s drugima koji će imati daleko veća otkazivanja gostiju iz Nozozemske, kazala je Bencun, ne znajući da je na tu temu baš u Zadru, Kristjana Staničić, direktor HTZ-a koji je sada prvi čovjek hrvatskog turizma, odgovarao na novinarski upit.

- Vjerujem da će se situacija uskoro promijeniti pošto se svakih 14 dana ta lista ažurira, a broj zaraženih u našoj zemlji je u opadanju, Vjerujem i da ćemo se u dobroj komunikaciji i epidemiološkoj situaciji ponovno vratiti na zelenu listu. Što se tiče kriterija, oni nisu jedinstveni za sve zemlje", rekao je Staničić te naglasio da je riječ samo o preporuci Nizozemske da njihovi građani po povratku iz Hrvatske odu u samoizolaciju.

Stančić nije  izrazio zabrinutost na situaciju da je u Hrvatskoj tisuće gostiju iz Nizozemske koje njihova Vlada prisiljava da se vrate. Za 14 dana proći će "baba s kolačima". Nije direktor HTZ-a najavio nikavu diplomatsku borbu, angažman oko toga da se zaštite domaćini, ali i sami Nizozemci. Zašto imamo predstavništva HTZ-a po Europi i Svijetu. Kakva je njihova uloga u ovoj borbi za dio turističkog i drugih kolača koja se vodi po izlikom korona epidemije.

U njoj se koristi manipulacija kao što je to bilo početkom srpnja, kada je državna televizija u Austriji uporno navodila kako je u Hrvatskoj tri tisuće zaraženih (ukupan broj od ožujka), što je stari podatak kako bi se reklo njihovim državljanima da smo opasni jer tada je u Austriji bilo tisuću zaraženih. Međutim, u Hrvatskoj je bilo 800 aktualnih slučajeva, manje nego li u Austriji, što su oni iz hrvatskih službi u Beču, kojima je to obaveza, ispravili. Naravno da Austrijanci nisu sami sebe demantirali. O sindromu Zrće da se i ne govori.