U petak, 24. srpnja u Knjigozemskoj će se održati besplatna psihoterapijska radionica na temu "Sram i projekcije" na kojoj će se kroz kreativne, eksperimentalne metode provučene kroz principe gestalt psihoterapije propitati utjecaj projekcija i osjećaja srama na kvalitetu osobnih odnosa.

Broj sudionika/ca je ograničen, a prijave i dodatne upite šaljite na e-mail [email protected] ili u FB inbox stranice Mreže solidarnosti ZD.

U nastavku je opis radionice od Irene Jurjević mag.paed., mag.soc., psihoterapeutkinje koja će voditi radionicu: 

„Naš sadašnji svijet oblikovan je kroz iskustva koja su nas formirala kroz djetinjstvo, adolescenciju, ali i odrasle godine. Jednostavno, ljudsko biće na taj način najbolje štedi svoju energiju. Ono što naučimo ponavljanjem, koristimo ubuduće bez provjeravanja. Poput, hodanja, vožnje bicikla ili pisanja.

Ako smo kroz život iskusili da vruća pegla peče, više ju nećemo dirati. Nekada čak i ako je isključena iz utičnice. Ako smo iskusili da ljubav boli, doživljavat ćemo je takvom. Pa čak i ako naš partner ne pruža bol.

Slično je i u prijateljstvima, poslovnim odnosima i drugim odnosima gdje se susrećemo s "ljudskim" u sebi i drugima. Da bi smo si dali priliku za novo, dobro je promotriti iz čega smo došli i kakva su naša životna iskustva. Dobro je osvijestiti svoje čvrsto uzidane projekcije i provjeriti jesu li one primjenjive i bitne za nas danas. O tome ćemo pričati i na tome raditi na prvom dijelu radionice o projekcijama.

U drugom dijelu radionice, naučiti ćemo raditi s osjećajem o kojem se najmanje priča, a to je sram. Sram je emocija koja prekida bliskost, suradnju, a sprječava i kreativnost. Sram je i društveno formiran, no koliko god on bio društveni korektivni element, on je ujedno i društveno ograničavajući element. Na radionici ćemo pokušati uočiti tu finu granicu i i raditi na njoj.

Metode rada na radionici su kreativne, eksperimentalne i provučene kroz principe gestalt psihoterapije. Preporučujemo da za radionicu obučete ugodnu odjeću i obuću."