„Prvih mjesec dana nismo uopće ostvarili kontakt očima, a onda se samo odjednom otvorio prema meni. Postali smo prijatelji i sada zna da u svakom trenutku može računati na mene. Kada piše ispit ili usmeno odgovara, pogledom od mene traži poticaj", ispričala nam je Maja Peša najemotivniji događaj u svojoj karijeri.

Peša je jedna od 64 pomoćnika u nastavi zaposlenih kroz EU projekt „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka".

- Na kraju smo treće od četiri projektne godine i slijedi nam još jedna, vjerujem, također uspješna školska godina. Cijeli projekt vrijedan je preko 12 milijuna kuna, od čega je 8 bespovratnih, a razliku je osigurala Zadarska županija. Kako bi pomoćnike imali svi učenici s teškoćama, godišnje se kroz županijski proračun izdvaja dodatnih do 2 milijuna kuna, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić na izvještajnoj konferenciji u COIN-u koju je moderirala Marija Dušević iz Agencije za razvoj Zadarske županije.

Upravo ZADRA NOVA pruža tehničku pomoć Zadarskoj županiji u realizaciji projekta.

- Naš angažman omogućava drugi projekt, ZADRA NOVA ZA VAS, preko kojeg bez financijskog tereta za Županiju naši djelatnici pomažu u provedbi ovog projekta, kako bi svima bilo jednostavnije, naglasila je ravnateljica ZADRA NOVE Marina Dujmović Vuković ističući kako "Inkluzija" predstavlja korak prema boljem društvu jer djecu uči tolerantnosti i prihvaćanju različitosti.

Prema riječima članice projektnog tima Marine Diklić, srž projekta je u naglašavanju potencijala i sposobnosti učenika s poteškoćama u razvoju. Na popisu partnera je 30 osnovnih i srednjih zadarskih škola, a ove godine njih 25 zatražilo je stručnu podršku za ukupno 73 učenika. 

- Imamo samo pozitivne riječi za ovaj hvalevrijedan projekt. Uloga je višestruka - učenicima s teškoćama u razvoju omogućeni su jednaki uvjeti rada, dok kod ostalih učenika ovaj projekt budi empatiju. Pritom se vidi koliko smo važni jedni drugima, stvara se pozitivno ozračje i mirniji uvjeti u kojima djeca mogu raditi, poručila je ravnateljica Osnovne škole Privlaka Verica Škibola.