Nekoliko dana nakon što je Vir u jednoj od najgledanijih informativnih emisija, RTL Direktu, predstavljen kao otok bez korone, Stožer civilne zaštite Zadarske županije uvrstio je u svoju tablicu oboljelih po jedinicama lokalne samouprave dva tamošnja slučaja iako je u priopćenju naznačeno da su novooboljele osobe iz drugih mjesta.

Podaci za Vir provučeni su bez obrazloženja, na što nas je upozorila jedna građanka. U nedostatku informacija pojavila se sumnja u manipulaciju s brojkama, no iz Stožera opovrgavaju takve namjere.

- Podaci o oboljelim osobama s područja Vira kasnili su s objavom iz razloga što su djelatnici Službe za epidemiologiju utvrđivali kontakte zaraženih te u tablici koju Stožer civilne zaštite Zadarske županije zaprima od Zavoda za javno zdravstvo Zadar, toga dana nije bilo naznačeno prebivalište zaraženih osoba. U prvoj idućoj tablici oboljelih po jedinicama lokalne samouoprave koju Stožer dostavlja medijima, oboljele osobe s područja Vira bile su naznačene, odgovor je Stožera. Na dodatni upit rekli su nam kako se "toga dana" odnosi na 18. srpnja kada se u priopćenju za polovicu (?!) od devet zaraženih navelo samo da je riječ o obiteljskim kontaktima prethodno oboljelih.

Među oboljelima od Covida-19 je i doktor s Vira, no on se zbog drugog prebivališta ne ubraja u naznačene dvije osobe koje su do zaprimanja odgovora iz Stožera ozdravile. Kako doznajemo, i liječnik je jučer bio negativan i sada očekuje rezultate drugog testa, potrebnog za povratak na posao u zdravstvenoj struci.

- Na području Zadarske županije trenutno je zaraženo dvoje zdravstvenih djelatnika koji su u izolaciji, službeni je podatak iz Stožera.