Općinski sud u Zadru odbio je tužbu protiv Zavoda za hitnu medicinu kojom je bivša voditeljica sanitetskog prijevoza Lucija Rožić tražila poništenje odluke o redovitom otkazu ugovora o radu uvjetovanog skrivljenim ponašanjem radnika, koja joj je uručena krajem 2018. godine.

Podsjetimo, zbog njezinog je rada zadarsku Hitnu posjetila i ekipa Provjerenog. Novinari su, među ostalim, pratili i trag nestalog novca, zbog kojeg se vodi kazneni postupak. Rožić tvrdi da joj je otkaz dostavljen suprotno pravilima i da je ravnatelja obavijestila o nemogućnosti naplate putem računalnih programa, zbog čega je koristila paragon blokove. Navela je kako joj se na teret stavlja i dostava dokumentacije novinarki, za što tvrdi da joj tadašnji ravnatelj Predrag Orlović dao usmenu suglasnost. Smatra kako se nad njom postupa diskriminatorno iz razloga što se usudila podnijeti kaznenu prijavu protiv tada nadređenog Mirka Erstića.

U odgovoru na tužbu iz Zavoda su poručili kako propusti tužiteljice predstavljaju neizvršavanje ili neispunjenje, nesavjesno i nepravovremeno izvršavanje radnih obveza, nedozvoljeno korištenje sredstvima poslodavca, zlouporabu položaja ili prekoračenja ovlasti, te nanošenje znatnije štete.

- Razlozi otkazivanja ugovora prvenstveno se odnose na odbijanje naloga tužiteljice da dostavi zapisnike o primopredaji novca i paragon blokove koji su službena dokumentacija tužitelja te što je tužiteljica odbila obrazložiti razliku u razlici dostavljenih zapisnika koji se ne poklapaju u poziciji pečata i potpisa u odnosu na one zapisnike koji su poslani novinarima. Novac da je dostavljen zamjeniku ravnatelja, a ne u blagajnu jer zamjenik nije ovlašten za preuzimanje gotovine naplaćene za usluge sanitetskog prijevoza, istaknuto je u odgovoru na tužbu. 

U ovom radnom sporu sud je presudio u korist Zavoda, nalažući Rožić da plati troškove sudskog postupka.