U sklopu projekta “Nauči, usavrši, pokreni”, u ponedjeljak, 10. kolovoza u Benkovcu u prostoru Zavičajnog muzeja održat će okrugli stol na temu „Kako je COVID 19 utjecao na poljoprivredu i lokalnu proizvodnju hrane? Nedostaci i prednosti?„.
Okrugli stol namijenjen je prvenstveno polaznicima, ali i svoj zainteresiranoj javnosti.
Predavači na okruglom stolu su eksperti iz područja ruralnog turizma, ruralnog razvoja, civilnog sektora i marketinga koji posjeduju višegodišnje iskustvo u navedenim sektorima. Cilj okruglog stola je istaknuti važnost proizvodnje i konzumacije lokalne autohtone hrane. Svjedočimo da se svijest kupca za vrijeme koronavirusa promijenila i usmjerila prema domaćem, zdravom proizvodu koji ima neusporedivo veću emotivnu i nutricionističku vrijednost pored uvoznog proizvoda.
Već sad možemo govoriti o pred i post korona periodu koje je promijenilo određene smjernice prodaje i prezentacije lokalnih proizvoda. U kratkom vremenu nastalo je nekoliko zanimljivih lokalnih digitalnih platformi na kojima su domaći proizvođači nudili svoje proizvode kupcima.
– Kroz izlaganja i diskusije na okruglom stolu želimo istaknuti da je trenutna situacija s koronavirusom prilika da nam ekspertiza iznese smjernice pomoću kojih ćemo uspješno zadržati dugoročnu kvalitetu i plasman domaćih proizvoda, u cilju da osvijesti naše proizvođače o važnosti kvalitetnog vizualnog identitet proizvoda. Uz to, putem okruglog stola posebno želimo istaknuti koliko je važno kroz ruralni turizam prezentirati lokalnu hranu i proizvode (jer su ruralne kuće za odmor još uvijek dobro popunjene unatoč trenutnom stanju s virusom) te naše poljoprivrednike osvijestiti koliko je važno pametno koristiti digitalne platforme i mreže u svrhu stvaranja osobnog, ali i zadružnog marketinga sve u cilju da se što prije stvori zajednički brend poljoprivrednih proizvoda Ravnih kotara, najavljuju organizatori.
Program:
– 10.30 : 10.45: Pozdravni govor nositelja Grad Benkovac gradonačelnik (Tomislav Bulić) , voditelja projekta (Manolo J. Birkić) i partnera projekta (Marta Pintur Bosna – Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari, Josipa Ledenko Rubelj – Udruga „Mali koraci”).
– 11.00 : 11.30: „Važnost prezentacije lokalne hrane i običaja gostu u ruralnom području” -Nedo Pinezić – Poduzetnik, vlasnik i direktor tvrtke Quanarius d.o.o. Krk i pružatelj usluga smještaja u domaćinstvu u Malinskoj
– 11.30 : 12.00: „Zašto je konzumacija lokalne i sezonske hrane bolja za naše zdravlje”? Ivana Maršan Jukić – nutricionistkinja
– 12.00 : 12.30: „ Kako pametno koristiti digitalne platforme u doba Corona virusa?” Dominik Sikirić asistent na Odjelu za ekonomiju Sveučilišta u Zadru
– 12.30 : 13.00: „Kako su nastale platforme WEB Pijaca (Zadar, Biograd) i Lokalni proizvođači Zadarske županije, iskustva korisnika?”; Ivan Čupić LAG Laura, Manolo J. Birkić voditelj projekta
– 13.00 : 13.30: Rasprava
– 13.30 – 14.30: Domjenak
Pošto je broj sudionika ograničen radi stanja s COVID 19 mjerama organizatori mole da svoj dolazak na vrijeme potvrdite na mail [email protected] ili na telefon 091 542 48 41 (Marta Pintur Bosna).
Ciljevi projekta su povećanje mogućnosti za zapošljavanje, smanjivanje socijalne isključenosti te povećanje ekonomske stabilnosti, obrazovnog sustava te poboljšanje kvalitete života Projekt doprinosi razvoju ljudskih potencijala kroz razvoj interpersonalnih vještina i znanja. U sklopu projekta održane su verificirane radionice za uzgajivač povrća, uzgajivač ljekovitog i aromatičnog bilja, proizvođače alkoholnih i bezalkoholnih pića te edukaciju o funkcioniranja i vođenju poslovanja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te motivacijsko – komunikacijsku radionice.