Rozalinda Banić iz Kraja na Pašmanu predstavljat će na izboru Uzorna hrvatska seoska žena Zadarsku županiju, pišu Naši školji.

Svestranu i vrijednu Rozalindu, vlasnicu OPG-a Lanđin, dobitnicu 12 oznaka kvalitete Hrvatski otočni proizvod na likere, rakije i druge izvorne otočne delicije, nominirala je Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Zadarske županije.

- Ponosna sam što ću predstavljati svoj otok Pašman, moje rodno mjesto Kraj i Zadarsku županiju. Istodobno, zahvaljujem gospođi Gordani Dragun, voditeljici zadarskog ureda Savjetodavne službe, što me nominirala. To je priznanje mom dugogodišnjem radu, ne samo mene nego i cijele moje obitelji koja je uključena u poljoprivrednu proizvodnju, radi na zemlji i živi od toga rada, komentirala je Rozalinda nakon što ju je ovaj tjedan posjetila komisija izbora Uzorna hrvatska seoska žena.

Rozalinda Banić, inače i nositeljica certifikata za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, bavi se maslinarstvom, vinogradarstvom i uzgojem rajčica, krumpira, paprika, luka, tikvica, krastavaca, raznih presadnica, sakuplja ljekovito i aromatično bilje. Uz formalno ugostiteljsko obrazovanje, završila je nekoliko tečajeva i škola, za ribara, povrćara, ovčara i tečaj ljekovitog bilja. Vlasnica je obrta i obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Na imanju ima 20 ovaca, posjeduje brod i ide u ribolov, a u sklopu OPG-a bavi se iznajmljivanjem apartmana i tzv. robinskim turizmom.

Udana je i majka dvoje djece, obrađuje dva hektara zemlje, od čega je polovica u obiteljskom vlasništvu. Na zemlji rade tri generacije Banićevih i, ističe, ne žale se jer su shvatili da se može živjeti i uspjeti jedino od vlastita rada. A to im jamči i ostanak na otoku jer, koliko god teško bilo, otok je njihova oaza i sigurnost.

Čestitamo Rozalindi na nominaciji i želimo da potkraj listopada u Popovači osvoji titulu Uzorne hrvatske seoske žene jer ona to uistinu zaslužuje.