ZADAR- Prema statistici Zračne luke Zadar, srpanj je podbacio za 77 posto manje putnika nego u istom mjesecu prošle, rekordne godine.

Uz 40 posto manje zrakoplova koliko ih je ove pandemijske sezone odlučilo prevoziti putnike za Zadar, u srpnju je evidentirano 33 684 putnika. Lani je tijekom srpnja prošlo 145 406 putnika kroz zadarski aerodrom. Kolovoz 2019. godine sa 153 675 putnika bio je ne samo rekordni mjesec već i povijesni u statistici zračnog prometa Zračne luke Zadar.

Prema prometu prvog kolovoškog vikenda, veliki su izgledi da i ove korona godine, kolovoz bude puno bolji. Dok je posljednjeg srpanjskog vikneda bilo 5 100 putnika, prvog kolovoškog je prošlo 6 300 putnika kroz Zračnu luku Zadar 

Lani je bilo 954, a ove godine u srpnju 577 zrakoplova, uglavnom niskotarifnih kompanija.

Međutim, avioni tzv. generalne avijacije zadržali su na istoj razini, doznajemo od Nikole Baraća, koji je uz svoj operativni posao zadužen i za informiranje javnosti. S tim malim avionima uglavnom iz Europe na ljetovanje stiže bogata klijentela koja će unajmiti ili doći sa svojim avionima. Radi se o gostima koji uglavnom idu na krstarenje jahtama.

Helikopteri s luksuznih mega jahti dolijeću u Zemunik po VIP goste ili ih dovoze na povratni let generalnom avijacijom.

Dobra je vijest da zrakoplovi koji povezuju Zadar s dvije nizozemske destinacije, unatoč slabijem punjenju nakon što je politički Hrvatska stavljena na narančastu listu, i dalje redovno lete.