U Zadru neće biti procesije za Velu Gospu koja se štuje na Belafuži. Tamo misu predvodi nadbiskup želimir Puljić kao i na velebitskom Velikom Rujnu.

Opravdano je to korona virusom koji nije bila prepreka za dvije procesije u Kalima na sv. Lovru, a niti će biti za svetkovinu sv. Roka u Bibinjama. Tamo će 16. kolovoza svečano koncelebrirano slavlje u 10,30 sati predvoditi krčki biskup Ivica Petanjak, kao i procesiju s kipom sv. Roka kroz mjesto.

Procesija je iz Zadarske nadbiskupije otkazana i u Pagu. No, kako dvostruki kriteriji dobro ne sjedaju vjernicima koji jako drže do Vele Gospe i slavlja kojeg se priređuju s njezinim kipom, iz Zadarske nadbiskupije su uputili poruku paškog župnika don Gašpara Dodića. On je pozvan da objasni izostanak procesije za Veliku Gospu za koju se "živi u malim mistima".

- Ovogodišnje slavlje Velike Gospe dočekujemo u dosad neviđenim okolnostima jer smo okruženi nevidljivim neprijateljem, COVID-om 19, koji nam prijeti, iako je naša župa, pod zaštitom naše Gospe, prošla skoro neokrznuta u ovoj epidemiji. Vjerujući i dalje u njezin moćni zagovor, ovogodišnje slavlje Velike Gospe proslavit ćemo u nešto drugačijem obliku.
Epidemiološku situaciju treba shvatiti i prihvatiti ozbiljno i odgovorno zbog opasnosti i mogućnosti lakšeg prijenosa virusa i zaraze. Učinimo svi sve što je u našoj mogućnosti i spriječimo lokalno prenošenje zaraze. Stoga, ovogodišnje slavlje Velike Gospe organiziramo bez velike procesije gradom na kojoj sudjeluju tisuće ljudi s cijelog Otoka i iz raznih krajeva Lijepe naše i inozemstva. Ne bismo htjeli da naš grad Pag postane žarište zaraze i predmet prozivanja.

Za vrijeme bogoslužja držite se uputa i odredbi Stožera civilne zaštite. Na ulazu u crkvu obvezatno dezinficirajte ruke i nosite maskicu.

Držite se i onih mjera koje Crkva preporuča: broj sudionika na jednoj Misi je ograničen, lijepo vas molimo da se rasporedite, pričešćujte se samo na ruku; ne pružajte znak mira; pokušajte držati razmak dok idete ili čekate sv. pričest; za vrijeme svete Mise budite s onima koji su iz vaše obitelji; izbjegavajte druženja s nepoznatim osobama; ako se ne osjećate dobro, ostanite kod kuće.

I u ovakvoj proslavi Velike Gospe, naša nebeska zaštitnica neće biti daleko od nas, ne izolaciji", nego u uz nas. Naša odgovornost i razboritost bit će blagoslovljena i naša će nas Gospa od Staroga grada uslišiti i spasiti. Zavjete svoje izručite Blaženoj Gospi u pobožnosti, odanosti i poniznosti srca svoga, navodi se u poruci don Gašpara.