U petrinjskoj Kotar šumi obilježena je 11.obljetnica pogibije pirotehničara Marina Beretina, koji je poginuo 23. kolovoza 2009. godine od odskočne mine PROM 1. Cvijećem i paljenjem svijeća kod spomen obilježja, Marina su se na obljetnici njegova stradanja, uz članove obitelji, prisjetili i njegovi suborci, prijatelji, kolege pirotehničari te predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Neven Karas, koordinator za razminiranje te Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje, izvijestio je portal53.

Marin Beretin iz Radovina kod Zadra, rođen 12.rujna 1975. godine, bio je dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik Specijalne policije, ali nije poginuo za vrijeme rata, nego u vrijeme mira 2009. godine. Nakon rata zaposlio se u dubrovačkoj tvrtki Heksogen na poslovima humanitarnog razminiranja. U spomen na ovog mladog pirotehničara, ulica u neposrednoj blizini Kotar šume nosi danas njegovo ime. Nekoliko stotina metara dalje, nalazi se i spomen obilježje njegove pogibije.

- Zahvaljujući i njemu te svim hrvatskim braniteljima, ne mogu danas ne spomenuti da smo danas obilježili i Dan stradanja svih žrtava u totalitarnim sistemima, tako da smo se na lijep način sjetili svih ostalih nevinih žrtava. Poruka je svima ne dao Bog da se više takvo zlo ponovi. Upravo se zato sjećamo takvih stvari da mladima prenesemo ideju koliko je zlo spiralno, moćno, ali jače od zla je ljubav, poštovanje i mir, rekla je zamjenica petrinjskog gradonačelnika dr. Viktorija Kaleb.

Zajedničku molitvu kod spomen obilježja Marinu Beretinu predvodio je župnik Župe Preobraženja Gospodnjeg, velečasni Damir Ceković, koji je prije odavanja počasti kod spomen obilježja Marinu Beretinu predvodio i misu u istoimenoj crkvi.

Prema podacima Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), od 1996. godine od mina je u Hrvatskoj stradalo ukupno 595 osoba od kojih 203 smrtno. Obavljajući svoj posao, stradalo je 130 pirotehničara, od kojih je 38 izgubilo život.