NOVO

Načelnik Stožera Davor Božinović donio je odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Zadarske županije, koja se primjenjuje od subote 29. kolovoza. Odluka je donesena na prijedlog Stožera civilne zaštite Zadarske županije u trajanju od 14 dana.

Nužne epidemiološke mjere su sljedeće: na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, zabranjuju se održavanja organiziranih zabavnih okupljanja na brodovima, zabranjuju se posjeti domovima za starije.

RANIJE

Nacionalni stožer civilne zaštite predložio je uvođenje nužnih mjera za ograničavanje širenja koronavirusom u Zadarskoj županiji. Prema tom prijedlogu, koji se tek treba prihvatiti, na svadbama će biti najviše 50 uzvanika, ukidaju se zabave na party brodovima te posjete domovima za starije i nemoćne.

Posebno je zanimljivo ukidanje zabava na otvorenom u brodovima - iako je bilo vidljivo da se izigravaju propisi, jer se radi o zabavama s bliskim kontaktom većeg broja ljudi, zadarski klubovi pronašli su "rupu" u mjerama pa inspektori u svojim nadzorima nisu mogli utvrditi nepravilnosti kojima bi spriječili isplovljavanje brodova. Čim se donese odluka, i ta će mogućnost otpasti.

U Zadarskoj i nizu drugih županija ograničavat će se i druge svečanosti poput krstitki, sahrane će biti organizirane uz sudjelovanje najviše 50 osoba, a ne zna se sudbina fitness klubova, koji su zatvoreni u Splitsko-dalmatinskoj županiji.