Na njemačkoj crvenoj listi završila je i Zadarska županija, javlja HRT. Njemačka je tako nakon Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske prije dva tjedna, i Zadarsku županiju u srijedu navečer označila kao rizičnu i ako iz nje putujete u Njemačku, čeka vas dvotjedna karantena

Za više od 11.000 Nijemaca koji trenutačno borave u Zadarskoj županiji, povratak kući dodatno se zakomplicirao. Svi povratnici morat će na testiranje, a do rezultata testova bit će u karanteni.

Upozorenje ne predstavlja i zabranu putovanja na ta područja, ali sugerira putnicima da preispitaju svoje planove. Uz to omogućuje putnicima da otkažu putovanja bez dodatnih troškova.

Njemačka za područja visokog rizika smatra zemlje ili regije gdje je u sedam dana zabilježeno 50 ili više slučajeva zaraze novim koronavirusom na 100.000 stanovnika.

Iako se turistička sezona bliži kraju, očekivali su se dobri rezultati i u rujnu.

- Svakako da je njemačka naše prvo emitivno strano tržište i vrlo nam je bitno. Ovakvim izostankom gostiju u sljedećim tjednima značajno će utjecati na naše brojke, govori Mihaela Kadija, direktorica turističke zajednice Zadarske županije.

- Zabrinuti smo, naravno da smo zabrinuti. Svaki gost manje nama sve teže, ističe Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja grada Zadra.

Njemačka je, inače, najavila skraćivanje trajanja samoizolacije - od listopada bi oni koji se vraćaju iz regija visokog rizika morali u karanteni provesti samo pet dana. Slično su napravile Nizozemska i Norveška.