Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak u svom prvom službenom posjetu Zadru donijela je ugovor težak 18.3 milijuna kuna, na temelju kojeg će početkom sljedeće godine početi gradnja novog poduzetničkog inkubatora u Zadru.

- Postojeća zgrada izgrađena je 2007. godine i od početka konstantno bilježimo značajan broj upita za 20-ak prostora. Kroz inkubator je dosad prošlo 80-ak poduzetnika početnika s dvjestotinjak zaposlenih i imamo niz uspješnih priča. Svaki put kad oglasimo prostor, zaprimimo veći broj upita nego što imamo kapaciteta. Tako se i rodila ideja o novom inkubatoru. Trenutno imamo jedan oglašen prostor i 10-ak poduzetnika na čekanju, rekao je direktor Inovativnog Zadra Alan Kociper objašnjavajući kako vrijeme inkubacije poduzetnika traje pet godina, a tijekom prve godine prostor je besplatan, dok kasnije plaćaju najam koji je ispod tržišne cijene.

Koristeći se nogometnim žargonom, gradonačelnik Branko Dukić rekao je kako se nada da će barem nekolicina njih postati respektabilni poduzetnici koji će pomoći gradu.

- Znamo da je postojeći inkubator dugi niz godina prenapučen, te smo tražili prostor za mlade poduzetnike koji bi oplemenili grad s novim idejama. Novi inkubator je jedna stepenica iznad. Zadar je pretežno turistički grad, a sada znamo što jedna pandemija može učiniti bilo kojem gradu na obali, stoga želimo razvijati pametnu industriju. Gradi se pristupna cesta prema Crnome i vjerujem da ćemo u idućim godinama razviti i gospodarsku zonu, poručio je gradonačelnik ističući kako je njegova uprava pravovremeno reagirala s paketima mjera pomoći poduzetnicima pogođenima koronakrizom.

Ministrica Tramišak, koja se u Zadru susrela i s budućim državnim tajnikom Šimom Erlićem, pohvalila je napore gradske uprave u povlačenju novca iz EU fondova.

-  Veliko zadovoljstvo mi je što je ovim ugovorom Grad Zadar, kao jedan od rijetkih među sedam gradova, u cijelosti iskoristio sredstva iz ITU mehanizma. S ovim projektom, kao i prethodnima na području Grada Zadra, želimo postići jačanje poduzetništva i poduzetničke klime i stvoriti mogućnosti za razvoj novih poduzeća i dolazak inovativnih tvrtki, istaknula je Tramišak.

U sklopu projekta, čija je ukupna vrijednost 24.5 milijuna kuna, na gradskom zemljištu na Bilom Brigu dignut će se zgrada s dvije etaže na kojima će biti uređen prostor za 100 radnih mjesta. Poduzetnici će na raspolaganju imati i niz ostalih sadržaja poput konferencijske dvorane, coworking prostora i lounge bara.

- Sada krećemo u raspisivanje javne nabave i ako taj proces prođe u redu, mogli bi do kraja godine izabrati izvođača, tako da će radovi krenuti iduće godine, poručio je direktor Inovativnog Zadra koji je danas u prostorijama postojećeg inkubatora na Novom Bokanjcu s ministricom i ravnateljem SAFU-a Tomislavom Petricem potpisao ugovor za gradnju novog poduzetničkog inkubatora u Zadru.