Nakon gostovo 97 posto manjeg prometa putnika u lipnju, pa 77 posto u srpnju,  kolovoz u Zračnoj luci Zadar prošao je s gotovo 67 posto manje putnika nego li u kolovozu 2019. godine,  kada je ostvaren najveći promet u povijesti zadarskog aerodroma. U brojkam to je 51 148 putnika ove godine u odnosu na 153 675 putnika koliko ih je u preveženo lanjskog kolovoza.

Ta negativna statistika nešto je bolja kada je u pitanju broj zrakoplova. Statistiku i prihode ove turističke sezone, nema sumnje, spasila je generalna avijacija. Kao što sm i do sad isticali, bogata klijentela stizala je malim privatnim avionima do svojih jahti ili onih u najmu. Lani je na zadarski aerodrom u kolovozu sletjelo 1024, a ove godine 730 aviona. U srpnju je zabilježen promet od 40 posto manje zrakoplova nego li istog mjeseca 2019. godina.

Pristojbe od zrakoplova i putnika osnovni su prihod zračnih luka. Nema sumnje da će zadarski aerodrom imati milijunske gubitke koje će direkor Josip Klišmanić, diplomirani ekonomist po struci morati ublažiti unutarnjim poslovanjem, bez da se čeka isključivo pomoć Države kao većinskog vlasnika.  Otkazivanje letova u rujnu, kao i rezervacija potenncijalnih gostiju, upućuje na još gore poslovne rezultate.

Zadar kao turistička destinacija ovog se ljeta vratila motoriziranim putnicima, dok su oni koji putuju jeftinijim avionima izostali iz poznatog razloga.