Nakon što je u srpnju zabilježen nikad manji interes zakupaca, gradska uprava odlučila je u novom natječaju sniziti cijene najma poslovnih prostora kako bi privukla obrtnike, koji su dovoljno hrabri za poslovna ulaganja u doba korone.

Od 16 oglašenih prostora 11 ih se "vuče" s prethodnog natječaja, a upravo smo početkom ovog tjedna za njih pitali Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom. U novom natječaju cijene su pale za 1 do 5 eura/m2, pa se tako bivše uredske prostorije postaje granične pomorske policije na Istarskoj obali sada daju u zakup za 6 i 7 eura/m2. Iznos zakupnine ipak nije snižen za prostor u Ulici Jurja Barakovića 4 u kojem je bila poslovnica Hypo banke. Razlike u odnosu na raniji natječaj su manja jamčevina te namjena - umjesto trgovine na malom obućom i proizvodima od kože ubačena je knjižara, no i dalje je ostala bankarska djelatnost. Cijena je ostala ista i za prostore na Ižu, no nije ni moglo niže s obzirom na to da je početni iznos za otvaranje trgovine i kafića svega jedan euro po kvadratu.

S druge strane, oslobodilo se pet gradskih prostora. U Ulici Borelli 1 u zakup se daje 52 m2 za trgovinu na malo ili zlatarnicu (30 eura/m2), u Ulici Mihovila Klaića 5 po istoj cijeni slobodno je 35 m2, na Obali kneza Branimira 18 nalazi se veći trgovinski prostor od 78,28 m2 (10 eura/m2), dok se na Voštarnici, u Ulici Stjepana Radića 28, u zakup za 6 eura/m2 daje gradski prostor od 28 kvadrata.

Javno otvaranje ponuda održat će se 23. rujna.