Od proglašenja pandemije bolesti COVID-19 do danas Gradu Zadru vraćeno je ukupno 10 poslovnih prostora prije isteka ugovora, informacija je koju smo na naš upit dobili iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

Da je stanje alarmantno, potvrđuje i ishod posljednjeg natječaja na kojem je gradska uprava dobila samo jednu ponudu za zakup 14 poslovnih prostora. Hoće li gradska uprava mijenjati politiku zakupa poslovnih prostora, makar nižim cijenama, pitali smo nadležne i dobili odgovor. Objavljen je ponovljeni natječaj s umanjenim cijenama zakupa u odnosu na prethodni natječaj, informacija je nadležnih u gradskoj upravi.

Međutim, to sve neće promijeniti stanje u Gradu koje nikada nije bilo gore. Da je turistička sezona gotova, vidljivo je i po tome što su zatvorena kvalitetno uređena mjesta u kojima se prodaje sladoled. Suvenirnice životare, a ona najveća na Kalelargi sprema se trajno zatvoriti.

Povijesna jezgra neće, kao do sada, biti oblijepljena bijelim papirima uz obavijest kako je zatvoreno zbor renoviranja na vratima prostora koji rade samo sezonski. Zatvaraju se poznate trgovine kao i kafići. Uz najveći prostor u kojem je bio Benetton, ispražnjena je i trgovina Replay te Slam. Jedan od najstarijih zadarskih kafića Arkada kao i Illy više nikada neće biti okupljalište studenata.

Grad sa svojim prepoznatljivim mjestima nestaje - sve više se pretvara u Grad duhova kako su to opjevali The Rolling Stones u svojoj Living in a Ghost Town koju su pustili u travnju ove godine. Kao da su znali kako će do kraja ove godine takvo postati zadarsko središte.

Kada se iseli zgrada Socijalnog, onda će to biti najveći prostor pustoši kao posljedica korporacijskih, globalističkih, antiurbanih, turističkih i ostalih loših politika koje su u prolazu ostavile trajne posljedice. Sve je više potrošača, a sve manje građana, to je nažalost sudbina kojoj se Zadar sa svojom povijesnom stigmom nije uspio oduprijeti. Korona je samo bila upaljač za tužnu zadarsku jesen.