Nakon što su im na početku epidemije koronavirusa smanjene plaće, zdravstveni djelatnici ponovno su "nagrađeni", ovaj put kroz novi naputak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji ih u trenutku kada izađu s posla stavlja u kućnu karantenu.

- Svim zdravstvenim radnicima nalaže se ograničavanje kretanja u privatnom životu, osim dolazaka i odlazaka na posao, te izlaske izvan kuće u slučajevima nužnog održavanja funkcioniranja vlastitog domaćinstva, sporan je dio iz uputa na koji je javno, pred kamerama, upozorila dr. Bernarda Kaurloto.

Zadarska liječnica opće medicine za naš je portal komentirala taj, kako ga je nazvala, jedan u niza udaraca koji hrvatskim doktorima stižu sa svih strana.

- Ovo znači da ja ne mogu ići na kavu, u prirodu... To je ograničavanje mog života, moje slobode. Kako ja mogu paziti na zdravlje svog djeteta, ako ćemo biti zatvoreni u četiri zida? Mislite li da je to ispravno? To je strašno. U slučaju da me policajac zaustavi na cesti, zatraži osobnu iskaznicu i vidi da sam zdravstvena djelatnica, hoću li biti kažnjena i za što? Zato što sam išla kod postolara, u ljekarnu, ma nebitno gdje..., rekla nam je dr. Kaurloto dodajući kako će, ako se nastavi ovakav odnos prema liječnicima, svima njima zatrebati drugo pravo iz istih uputa koje glasi:

"Zdravstveni djelatnici imaju pravo na psihološku pomoć, a istu su dužni zatražiti u slučaju potrebe, primjerice u situaciji pretjeranog napora, profesionalnog izgaranja i sl."