U Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo spremni su za primopredaju Centra Mocire budućim korisnicima, koji dovršetak ovog projekta čekaju više od desetljeća.

- Prostor je fizički završen, trenutno se uklanjaju manji nedostaci. Ovih dana očekujemo uporabnu dozvolu, nakon čega će se izvršiti primopredaja prostora, rekao nam je resorni pročelnik Darko Kasap.

No, useljenje se ipak očekuje tek krajem godine, kada se opremi centar. Naime, zbog upita zainteresiranih izvođača natječaj za opremanje budućih prostora Dječjeg vrtića „Latica" i Osnovne škole „Voštarnica" produživan je u dva navrata, a novi rok je 22. rujna. Iako Grad provodi natječaj za obje ustanove, troškove opremanja škole preuzet će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok će natječaj za Centar za pružanje usluga u zajednici raspisati novoformirano Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

- Rok za opremanje je 60 dana, pa u slučaju da ne bude žalbi, očekujemo da će prostor vrtića i škole biti useljiv do kraja godine, rekao nam je Kasap zadovoljan ishodom radova kojih je za 19.3 milijuna kuna izveo Krekić Avangard.

Resorni pročelnik ističe kako mu je Centar Mocire zbog brojnih formalno-pravnih zavrzlama bio najizazovniji projekt dosad. Izazovno je davne 2003. godine bilo i projektantima iz zadarskog arhitektonskog ureda Tobis, koji su autori idejnog projekta prema kojeg je kasnije splitski Prograding izradio glavni projekt.

- Imali smo svega mjesec dana za izradu tog najvećeg projekta društvene namjene u Hrvatskoj. Nije bilo spavanja, radili smo do kasno u noć dok projekt nije otišao u Zagreb i prošao provjeru, rekla nam je direktorica Tobisa Snježana Topić Biloglav kojoj je drago što će Centar Mocire napokon oživjeti, posebno zbog njegove važne namjene - rehabilitacije, odgoja, obrazovanja i smještaja osoba s posebnim potrebama.