Danas počinje 7. Međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2020, u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Hrvatske udruge za znanstvenu komunikaciju ZNAK, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, OpenAIRE, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe. Konferencija se održava online i traje od 16. do 18. rujna 2020.

PUBMET2020 je međunarodna konferencija koja osigurava mjesto za susret i dijalog istraživača, donositelja politika, urednika časopisa, izdavača, knjižničara i svih drugih dionika u znanosti. Uz četiri uvažena keynote govornika (Arianna Becerril García; The Universidad Autónoma del Estado de Morelos, Marin Dacos; Ministarstvo visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija, Francuska, Lisa Janicke Hinchliffe; Sveučilište u Illinoisu, i Johan Rooryck; Sveučilište u Leidenu, ovogodišnji PUBMET2020 nudi i novi koncept.

U situacijama poput pandemije koronavirusa (COVID-19), konferencija se iznimno održava online, a organizatori su među ostalim pozvali ustanove iz različitih hrvatskih gradova i različitih europskih zemalja da samostalno organiziraju sesije u trajanju od pola sata do sat i pol. Tako će biti održane sesije iz Splita i Osijeka, te sesije iz Ljubljane, Sarajeva, Novog Sada, Skoplja, Pariza, Brisela na kojima će se diskutirati različite teme otvorene znanosti relevantne za pojedinu ustanovu i državu. Organizirane su i četiri radionice (npr. akademsko pismo) i dvije panel sesije, o „malim" časopisima iz manjih znanstvenih zajednica i o politikama otvorene znanosti.

Brojna druga izlaganja hrvatskih i stranih autora bavit će se različitim aspektima otvorenosti znanstvenih istraživanja i znanstvene publicistike, uključujući upravljanje istraživačkim podacima, Europski otvoreni istraživački oblaku (EOSC) i druge inicijative Europske komisije, ulogu visokoškolskih i znanstvenih knjižnica u osiguravanju infrastrukture za organizaciju i pohranu rezultata znanstvenih istraživanja, prihvaćanje politika otvorene znanosti, pravna i etička pitanja, sustave nagrađivanja istraživača i postupke prosudbe, održive modele u otvorenom izdavaštvu i uredničke procese, znanost za javnost i ostale važne teme znanstvene komunikacije.

Novost Pubmeta2020 je i PubmetRun, poziv da sudionike pozovemo i na fizičke aktivnosti. Utrka je virtualna, a natjecatelji mogu trčati ili hodati 5K (5 km ili 3,1 milje) te putem «trkaćih» aplikacija poslati snimku zaslona svoje aktivnosti.